VOTY.dk har været med til at fejre et ganske særligt jubilæum – da vi for nylig var til præsentation af den nyeste Transporter-model i Grækenland.
Fra en række udstillede museumsbiler fra fabrikken fik vi fat i nøglerne til den første udgave af Volkswagen Transporter – som så dagens lys i 1950.
Besøg museet
Vi kørte en tur rundt i området – som endda er præget af ret dårlige veje.
Det er aldrig nemt at køre en så gammel bil – men det gik fint, synes vi selv – behørigt vejledt af en eksport fra netop Volkswagens Oldtimer-museum i Hannover – som alle bilglade personer bør besøge.
Tiden var knap – men det lykkedes også at få en tur i tredje generation af Transporter (T3) – den sidste Transporter generation med hækmotor.
Var med i 1979
En bil, som VOTY’s redaktør har et særligt forhold til – for jeg var til præsentationen i 1979 af den første T3 -og få år efter den første T3 dieseludgave.
Springet fra 1950 til 1979 er enormt – for T3 er direkte velkørende og sporty, og ganske letkørt. Trods sin alder og hækmotor. Men familiemedlemmet Porsche 911 har jo også hækmotor.
Som ur-T1 var T3 naturligvis helt restaureret på museet. Men begge biler havde været brugt af kunder i mange år – indtil fabrikken opkøbte dem.
12,5 mio. Transporter
Jubilæet oprandt i lørdags. Her var det nemlig 75 år siden, at den første Transporter fra Volkswagen så dagens lys.
Den er dermed det erhvervskøretøj, der til dato har haft den længste produktionsperiode i Europa. 12,5 millioner Transporter er der siden blevet produceret.
Type 2 blev den kaldt, da den klassiske boble – Folkevognen – blev kaldt Type 1, fordi den kom først – lige efter anden verdenskrig.
Et par skitser
Den blev til ved en tilfældighed. Ben Pons – den hollandske importør – besøgte 23. april 1947 Folkevognsfabrikken og studsede over en lille intern transportvogn.
Han ridsede et par skitser i en notesbog og foreslog ledelsen, at de byggede en lille varebil, som der var mangel på dengang.
Resten er historie.
T2 blev som T1 i første omgang bygget i Wolfsburg – hovedsædet for fabrikken – men senere rykkede produktionen til Hannover.
Fra T1 til sjette generation T6.1 (med T2, T3, T4, T5 og T6 imellem) har én platform altid dannet grundlaget for et alsidigt udvalg af modeller – fra varevogne til ikoniske camper-vans.
Ikke længere i Tyskland
Jubilæumsåret er noget helt særligt. For nu produceres den klassiske Transporter ikke længere i Tyskland – men i Tyrkiet.
Det sker som led i et samarbejde med Ford, så den seneste Transporter teknisk er identisk med Fords bestseller Custom.
Samtidig er det slut med betegnelsen ”T” – for rettighederne til betegnelsen T7 tilhører underligt nok Volvo Personvagner i Sverige.
Altid være en T7
Men i folkemunde vil den nye Transporter blive kaldt T7 – selvom Volkswagen peger på, at Transporter i dag består af tre køretøjer: Transporter – Multivan og ID.Buzz.
Volkswagen kalder det et paradigmeskift: ”Én VW Bus til alle” blev derfor til ”Den rigtige VW Bus til enhver.”
Multivan og ID.Buzz
Multivan kom på markedet i 2021, og selv om den mest sælges som minibus, kommer der også gulpladeudgaver på gaden.
Herhjemme fås den kun som plug-in hybrid-model – i andre lande også med dieselmotor.
Den første masseproducerede fuldt elektriske Volkswagen fulgte i 2022 med introduktionen af ID. Buzz – både som minibus og som varebil.
Fakta: Historien
T1 – 1950 til 1967
Europa måtte genopfinde sig selv i 1950, og især Forbundsrepublikken Tyskland, der var blevet grundlagt året før.
Den 8. marts 1950 begyndte Volkswagen serieproduktionen af en ny produktlinje: Transporteren.
Det var stadigvæk en blank side i bilhistorien – men en, som mange allerede ventede spændt på.
Især i Forbundsrepublikken Tyskland, hvor det økonomiske opsving skabte et stort behov for en prisvenlig varevogn.
Der manglede også et navn til Type 2. Allerede i 1949 ønskede Volkswagen at registrere navnet ‘Bulli’ som et varemærke hos patentkontoret.
Men en anden virksomhed havde allerede sikret sig rettighederne til navnet til en snerydder. Uheldigt – eller måske heldigt, for navnet Bulli fandt alligevel vej til fansene. Og så skete der jo noget senere !
Dermed var varevognens uofficielle navn i det tysktalende område født. I Danmark fik den kælenavnet rugbrødet. Officielt forblev den dog ”Transporter.”
Den første version af den 4,10 meter lange Transporter, også kendt som T1, var en kassevogn uden vinduer i lastrummet. Dens lastrum havde en betydelig kapacitet på 4,5 kubikmeter. Den todelte forrude gav den et karakteristisk udseende.
Med den 25 hk firecylindrede boksermotor fra Boblen nåede T1 en topfart på 80 km/t; senere blev ydelsen øget til 44 hk med en maksimal hastighed på 105 km/t.
Flere karosserivarianter fulgte hurtigt: En Kombi-version (med vinduer bagtil) var allerede tilgængelig i april 1950, efterfulgt af en minibus og en ladbil.
I juni 1951 gjorde en særlig model sin debut – den, der i dag betragtes som den mest legendariske af alle klassiske VW Bus-modeller: ‘Small Bus Special Version’, som fans døbte “Samba-bus.”
Den havde plads til ni personer og var udstyret med op til 23 vinduer, en tofarvet lakering og luksuriøse detaljer, herunder et panoramisk foldetag.
I 1956 flyttede Volkswagen produktionen til den nye fabrik i Hannover. Den 2. oktober 1962 rundede produktionen af T1 en million eksemplarer.
I juli 1967 blev T1 erstattet af T2 efter mere end 1,8 millioner producerede eksemplarer. Dog fortsatte produktionen af T1 i Brasilien helt frem til 1975. Første generation er i dag særligt populær blandt samlere, hvor visse varianter sælges for sekscifrede eurobeløb.
T2 – 1967 til 1979
1967 – året, hvor The Beatles udgav Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – debuterede anden generation af VW Bus – T2.
Det var den generation af VW Bus, som nutidens babyboomere voksede op med.
Den, hvor de som børn fra bagsædet udforskede verden med deres forældre, den som postvæsenet brugte til at levere pakker, den som Europas håndværkere kørte på arbejde i, og den som politifolk og ambulancefolk udførte deres opgaver med.
Den nye front var det mest markante træk ved T2. I stedet for den V-formede, lodrette fordybning mellem de runde forlygter fik designet nu vandrette linjer, der understregede bredden på Volkswagen.
Men det var ikke kun disse detaljer, der gjorde T2 mere moderne: større sideruder og en nu ét-delt, kraftigt buet forrude var de mest iøjnefaldende ændringer. Derudover blev T2 udstyret med en skydedør som standard.
Volkswagen opdaterede teknologien markant. Den mest tydelige forbedring var på undervognen og bremsesystemet.
Med en uændret akselafstand – nu på 2,40 meter – og en let øget bredde voksede karosseriets længde med 20 centimeter. Som resultat blev T2 endnu mere rummelig. Et større facelift i 1972 cementerede dens succes som en verdenssællert.
I 1978 rullede Transporter nummer 4.500.000 af samlebåndet. Et år senere blev produktionen af T2 i Tyskland indstillet.
På det tidspunkt var der blevet produceret 2,2 millioner eksemplarer af denne anden generation af VW Bus.
Dog var det langt fra slut med produktionen. Den fortsatte andre steder: I den mexicanske Puebla-fabrik blev T2 fremstillet frem til 1987 med den luftkølede boksermotor og derefter indtil 1996 med vandkølede firecylindrede motorer.
Derudover blev yderligere 355.000 T2c bygget af Volkswagen do Brasil frem til 2013, hvor skærpede sikkerheds- og emissionskrav førte til den endelige afsked med denne klassiker.
De sidste 1.200 eksemplarer af T2 forlod fabrikken som “56 Anos Kombi – Last Edition”.
T3 – 1979 til 1992
T3 fra 1979 var den mest kantede VW Bus nogensinde. Men T3 var også den teknisk mest avancerede Transporter til dato. På dens platform blev ikoner som den første California og den første Multivan skabt.
Konceptuelt fulgte T3 de tidligere modeller, men med moderne teknologier. Volkswagen gjorde store fremskridt inden for passiv sikkerhed.
Det bredere karosseri gav betydeligt mere plads til både passagerer og last, uden at længden og højden steg markant. Standardmotorerne, som stadig var boksermotorer, bidrog også til denne rummelighed.
Ved lanceringen ydede de luftkølede T3-motorer mellem 50 hk og 70 hk. Fra 1981 blev en vandkølet dieselmotor monteret bagtil.
Ydelsen var også 50 hk. Allerede et år senere fulgte de specielt tilpassede vandkølede boksermotorer, som ydede 60 hk og 78 hk. Senere steg ydelsen til op til 112 hk.
I 1985 tilføjede Volkswagen en række nye opfindelser. Benzinmotorerne blev udstyret med katalysatorer, og de første dieselmotorer fik en turbolader. Frem for alt blev modeludvalget udvidet med firehjulstrukne versioner med en viskosekobling – de fik den ekstra betegnelse syncro.
Fra 1988 kom den første campervan, der blev bygget internt hos Volkswagen: California.
De firehjulstrukne T3 syncro-versioner og 2.500 enheder af Multivan Limited Last Edition, som i dag er en eftertragtet klassiker, blev fortsat produceret på Steyr-Daimler-Puch-fabrikken i Graz indtil 1992. I Sydafrika blev T3 endda produceret helt frem til 2002.
T4 – 1990 til 2003
I 1990 præsenterede Volkswagen den nye T4. Den fjerde generation var en teknisk revolution.
Efter 40 år med baghjulstræk og motoren bagi ændrede Volkswagen nu fuldstændigt drivlinjekonceptet: Fra nu af var motorerne placeret foran, og de drev ikke længere bagakslen, men derimod forhjulene.
Medmindre – som det allerede var muligt i T3 – syncro-firehjulstrækket var valgt, hvilket også drev bagakslen i T4.
Denne overgang til forhjulstræk ændrede alt: design, undervogn, motorer og pladsforhold. Især bag i bilen blev der nu meget mere plads, hvor motoren tidligere optog en del af kabinen i T3.
Noget af denne plads blev brugt på den nye bagaksel med semi-trailing-arme og det valgfri syncro firehjulstræk, men resten blev til ekstra lastrum.
Den nye drivlinje gjorde også køreegenskaberne mere personbilsagtige. For at give plads til de tværliggende fire- og fem-cylindrede motorer blev T4 længere foran, hvilket også forbedrede kabinepladsen.
Kollisionssikkerheden blev forbedret betydeligt. Ved lanceringen kunne T4-kunderne vælge mellem tre vandkølede benzinmotorer og to dieselmotorer (61 hk til 110 hk). Fra 1993 kunne firehjulstrækker-entusiaster også købe en T4 syncro.
Fra 1995 blev Volkswagen Erhvervskøretøjer en selvstændig afdeling inden for Volkswagen-koncernen.
Dette blev markeret i januar 1996 med en omfattende opdatering af T4. De største ændringer fandt sted under motorhjelmen.
En 2,5-liters fem-cylindret motor blev introduceret som den første turbodiesel med direkte indsprøjtning (TDI) i en VW Transporter. Den længere frontsektion på personbilsvarianterne muliggjorde nu integrationen af en 2,8-liters VR6-benzinmotor.
Fra 1998 ydede topmodellen med TDI-motor hele 151 hk, mens den seks-cylindrede version leverede op til 204 hk.
Volkswagen Erhvervskøretøjer markerede afslutningen på T4-produktionen med en eksklusiv specialmodel: Multivan Last Edition med særligt omfattende standardudstyr. Efter 14 års produktion og omkring to millioner producerede enheder blev T4 i 2003 erstattet af T5.
T5 – 2003 til 2015
2003 var året, hvor Volkswagen Erhvervskøretøjer lancerede femte generation af Transporteren – T5. Det nye design var mere rummeligt og fleksibelt end nogen tidligere generationer af T-serien.
Transporteren blev introduceret som Kombi, ladvogn, dobbelkabine og chassisvariant til specialopbygninger.
Derudover redefinerede Volkswagen Erhvervskøretøjer VW Bus-konceptet med nye, moderne udgaver af Caravelle, Multivan og California.
Designet af T5 var stærkt inspireret af forgængerens DNA.
Kabinen var designet efter de bedste ergonomiske principper, hvilket især kunne mærkes i førerpladsens layout.
Her var der den centralt placerede joystick-gearkasse på midterkonsollen samt en mere førervenlig instrumentering.
Alle instrumenter, displays og betjeningsknapper var placeret på én visuel akse for at optimere førerens overblik.
Ved lanceringen af T5 stod pumpedyse-turbodieselmotorer (TDI) og benzinmotorer for drivkraften. Dieselmotorerne ydede mellem 86 hk- og 174 hk, mens benzinmotorerne spændte fra 115- til en V6-motor med 235 hk.
På grund af en nyudviklet multipladekoblings-teknologi blev betegnelsen for firehjulstrækkerversionerne ændret fra syncro til 4MOTION.
Med lanceringen af den nye California flyttede Volkswagen Nutzfahrzeuge desuden produktionen af den ikoniske camper til Hannover.
Blandt højdepunkterne i T5-modellen var California NoLimit, begrænset til 222 eksemplarer, den ekstremt luksuriøse Multivan Business med individuelle sæder inspireret af Phaeton, samt Multivan PanAmericana med et offroad-look og firehjulstræk.
I 2007 var der grund til at fejre: Volkswagen Erhvervskøretøjer sikrede sig endelig navnerettighederne til Bulli.
To år senere blev TDI-motorerne udskiftet med nye og mere støjsvage firecylindrede common-rail-motorer med en ydelse på op til 180 hk.
Benzinmotorerne blev også erstattet af nye turboladede motorer: de firecylindrede TSI-motorer ydede henholdsvis 150- og 204 hk.
Produktionen af T5 fortsatte indtil 2015. Efter 13 år og omkring to millioner producerede eksemplarer blev den erstattet af den stærkt moderniserede T6.
T6 og T6.1 – 2015 til 2024
Det var lyden af 2015, da Volkswagen lancerede en ny evolution af VW Bus: T6.
Nye motorer, endnu mere avancerede assistentsystemer og moderne infotainmentsystemer kendetegnede denne generation.
Takket være en række detaljerede forbedringer markerede sjette generation af VW Bus en selvstændig milepæl i modelhistorien.
T6-modellerne blev opdelt i erhvervsudgaver som ladvogn, kassevogn, dobbeltkabine, Kombi og Caravelle samt familieorienterede varianter som Multivan og California-campingbilen.
Udvendigt var T6 især genkendelig på sin nydesignede front. De nye tofarvede lakeringer var en hyldest til de første generationer af VW Bus.
Motorprogrammet omfattede fire nye TDI-dieselmotorer og to nye TSI-benzinmotorer, alle med en slagvolumen på to liter.
Sammenlignet med forgængeren reducerede de nye motorer brændstofforbruget markant. Forbruget blev reduceret med en liter brændstof pr. 100 km.
Alle drivlinjer havde Start/Stop-funktion som standard.
Motorydelsen spændte fra 84- til 204 hk. Afhængigt af motorkraften blev de kombineret med enten en fem- eller sekstrins manuel gearkasse eller en syvtrins DSG-automatgearkasse. Derudover kunne mange varianter bestilles med 4MOTION firehjulstræk.
Et af højdepunkterne var den nye adaptive undervogn (DCC). Derudover bragte T6 en række nye assistent- og sikkerhedssystemer ind i modelrækken.
Selvom sjette generation af Transporter-serien satte en høj standard fandt Volkswagen yderligere nogle forbedringer, hvilket T6.1, der blev præsenteret i efteråret 2019, beviste.
Med denne model førte Volkswagen Erhvervskøretøjer kultmodellen ind i digitaliseringens æra. Det fuldstændigt redesignede instrumentbord i T6.1 blev for første gang tilbudt med fuldt digitale instrumenter.
Infotainment-systemerne havde interaktiv e-SIM-tilslutning og tilbød online-baserede funktioner og tjenester. Samtidig åbnede naturlig stemmestyring op for en endnu mere intuitiv betjening.
T6.1-generationen, der blev produceret frem til 2024, fik også en opgradering af udstyrsniveauerne og et designmæssigt løft.
Den nuværende Multivan og California
I november 2021 lancerede Volkswagen Erhvervskøretøjer en række innovative tiltag med introduktionen af den nye Multivan-generation.
For første gang blev drivlinje- og elektroniske systemer i en VW bus baseret på den modulære MQB-platform (Modularer Querbaukasten).
Dette åbnede for en række nye teknologiske tiltag, og aldrig før har en Multivan været så fleksibel, så connected eller så bæredygtig.
For første gang blev Multivan tilbudt med plug-in hybrid-drivlinje i 2021.
I midten af 2024 lancerede man den nye California, baseret på den lange Multivan-version. Siden slutningen af 2024 omfatter dette også en plug-in hybrid med firehjulstræk, tilgængelig for både Multivan og California.
Dette gør de to modeller til elektriske køretøjer i hverdagen takket være deres elektriske rækkevidde.
Samtidig imponerer drivlinjen med stor samlet rækkevidde og – på ujævne campingpladser – optimal trækkraft.
Både Multivan eHybrid 4MOTION og California eHybrid 4MOTION tilbyder desuden elektrisk stationær klimakontrol.
ID. Buzz og ID. Buzz Cargo
Den 9. marts 2022 havde Volkswagen verdenspremiere på produktionsversionen af den nye ID. Buzz.
Fra begyndelsen blev den elektriske VW Bus tilbudt i to versioner: som ID. Buzz Pro til familie, fritid og erhverv – og som ID. Buzz Cargo til handel, erhverv og industri.
ID. Buzz-familien er dog siden 2022 blevet betydeligt udvidet og forbedret. En helt ny høj-effektiv drivlinje med en ydelse på 286 hk og et nyt 79 kWh (netto) batteri blev introduceret i 2024.
En anden ny version af modellen er ID. Buzz med forlænget akselafstand, op til syv siddepladser og et 86 kWh (netto) batteri.
Alle 286 hk-versioner har baghjulstræk. Topmodellen ID. Buzz GTX med 340 hk, også præsenteret i 2024, har mere motorkraft end nogen anden VW bus før og leverer sportslige præstationer, firehjulstræk og høj trækkapacitet.
ID. Buzz GTX kan bestilles med begge akselafstande.
Nye Transporter
Den nuværende Transporter og Caravelle er de to nyeste modeller i modelprogrammet.
Transporteren tilbydes som kassevogn i forskellige versioner, som Kombi til transport af både mandskab og udstyr og som ladbil med dobbeltkabine og – afhængig af version – med to akselafstande og to taghøjder.
Transporteren og Caravelle er multifunktionelle køretøjer, der tilbyder en betydelig mere plads, flere karrosserityper, højere nyttelast og optimeret effektivitet.
Derudover tilbydes fem års garanti på den fuldelektriske version af Transporter. På drivlinjesiden er produktlinien kendetegnet ved turbodiesel-, plug-in hybrid- og elektriske drivsystemer.
Fest
Der vil blive afholdt mange begivenheder rundt om i verden i år for at fejre 75-års jubilæet. Volkswagen Nutzfahrzeuge organiserer selv to af disse:
• 24. og 25. maj 2025 i Wolfsburg – 75 år med VW Bus: I den sidste weekend i maj vil fokus i Autostadt være helt på VW Bus.
• Volkswagen Nutzfahrzeuge og Autostadt fejrer 75-års jubilæet for denne bilikon, og Autostadt vil blive forvandlet til VW Bus City.
• VW Buses fra alle generationer vil give gæsterne mulighed for at rejse gennem tiden – fra fødslen af den klassiske model til de nuværende modeller af den syvende generation. Alle oplysninger om programmet vil blive offentliggjort snarest på sociale medier.