Flere og flere af de materialer, som Toyota benytter i produktionen af nye biler, skal genbruges eller genanvendes i fremtiden.
På en helt ny fabrik i England – tæt ved den kendte Burnaston fabrik – handler det kun om at maksimere genbrug og genanvendelse af materialer fra gamle biler i nye biler.
Fuldstændig som vi kender det fra de mange danske skrothandlere, der skiller udrangerede biler ad – og sælger de stumper, der stadig kan anvendes til reparation af en skadet bil af samme slags.
Det har været én af de positive sider af vores høje bilafgifter gennem tiderne. Herhjemme smider vi ikke bare de gamle biler væk.
Må ikke flyde i naturen
Det kunne Toyota og andre bilproducenter lære meget af. Men nu sætter Toyota turbo på ideen.
Fremover vil en gammel bil eller varebil få nyt liv som reservedele, mens et slidt batteri genfødes som råmateriale i en fuldt elektrisk Toyota-model.
Nu er der også en lovgivning, der giver fabrikkerne hovedansvaret for, at udrangerede biler ikke flyder rundt om i naturen og forurener – men bliver taget hånd om og skaffet af vejen – af producenten.
Klimabelastning
Men for Toyota er der et ekstra gear i udmeldingen – for man vil skrue op for sin cirkulære økonomi.
Koncernen vil bidrage til en mere bæredygtig bilindustri, hvor jordens ressourcer udnyttes bedre, og mindre går til spilde.
”Det er bydende nødvendigt, at vi gør tingene anderledes og tænker alle processer igennem for at reducere klimabelastningen mest muligt, når vi producerer nye biler,” siger pressechef Anders Tystrup hos Toyota Danmark.
CO2 neutral
Toyota-koncernen skal senest i 2050 være CO2-neutral over hele verden i hele værdikæden. Men allerede ti år tidligere i 2040 er målet for Toyota at være CO2-neutral i Europa.
Det sker ikke kun ved at sende biler ud på vejene med teknologier, der ikke udleder CO2.
Hele bilens livscyklus skal være CO2-neutral inklusive fabrikkerne, hvor bilerne bliver produceret.
10.000 biler på engelsk fabrik
På den nye engelske fabrik vil omkring 10.000 biler, der har nået enden af deres levetid, årligt blive omdannet til alt fra reservedele til råmaterialer.
”Det vil give nyt liv til 120.000 dele, genvinde 300 tons plast og 8.200 tons stål,” siger Anders Tystrup.
Toyotas forskellige udviklingsafdelinger rundt omkring i verden designer bilerne på en måde, så det i fremtiden bliver endnu lettere at skille dem ad ved skrotning og genbruge og genanvende materialer.
Gennem forhandlere
Efter en grundig valideringsproces vil de genanvendte reservedele blive introduceret på ny gennem forhandlere og distributører.
De øvrige råmaterialer som f.eks. kobber, aluminium, stål og plast vil blive genbrugt i produktionen af nye køretøjer.
Toyota kan allerede i dag genanvende op til 97 procent af bilerne.
Øget værdi
”I takt med at kravene til brug af genanvendte materialer i produktionen af nye biler stiger, stiger værdien af ressourcerne også,” siger Anders Tystrup.
I 2031 vil der i EU være krav om, at 25 procent af plastikken i biler skal kunne genanvendes – samt at over seks procent af hele den fabriksnye bil skal være produceret med genanvendeligt plastik.
“Det lyder måske ikke af meget, men hvis vi overfører det til samme antal biler, vi hos Toyota producerer i år, så er det nok til at dække hele det indhegnede areal ved Københavns Lufthavn fuldstændig med plastikflager, som var det sne,” siger Anders Tystrup.
Andre virksomheder
For Toyota er genbrugs- og genanvendelsesfabrikken i Burnaston kun det første skridt mod en mere cirkulær forretning.
Toyota planlægger at udrulle deres cirkulære fabrikskoncept over hele Europa. Man stopper ikke ved sine egne fabrikker, men ønsker at samarbejde med andre virksomheder, der deler Toyotas passion for bæredygtighed.
”Den nye fabrik i England bliver den første af sin slags hos Toyota og markerer begyndelsen på et stort europæisk tiltag, hvor skrottede biler ikke længere er slutningen, men starten på noget nyt,” siger Anders Tystrup.