(SEOUL)

35.000 euro. Så meget har ledelsen hos Kia i Korea sat prisen til at være på den billigste udgave af den kommende PV5 varebil – med 43,3 kWh batteri – eller 262.500 kroner inklusive moms.

Det sagde Ho Sung Song, CEO hos Kia Motors, ved et pressemøde for nylig med Van of the Year juryen i Koreas hovedstad Seoul.

Trækker vi så momsen, som virksomheder jo gør herhjemme, bliver prisen så 210.000 kroner. Men meget kan jo ske inden bilen kommer på det danske marked i efteråret.

På samme niveau

Dermed ligger prisen et lille stykke under Volkswagen elektriske topsælger ID.Buzz Cargo og nogenlunde på samme niveau som Fords nye elektriske E Transit Courier.

Kia har arbejdet benhårdt på at udvikle den nye Kia PV5 gennem tre år – en bil, som er 100 procent elektrisk.

Den bygges på en spritny EVO fabrik i byen Hwaseong – to timers kørsel fra Seoul.

250.000 elvarebiler

Her skal der bygges 250.000 elektriske varebiler om året – både PV5 i år, PV7 i 2027 og PV9 i 2029 – på den fælles PBV platform – Platform Beyond Vehicle.

Men der er faktisk planlagt syv karosserivarianter af PV5 – og på fabrikken vil man på sigt bygge 11-12 forskellige modeller.

Til et spørgsmål om, hvorfor Kia tog den risiko med at gøre come-back med erhvervsbiler udenfor Korea, svarede CEO Sung, at det ikke var en risiko – men et spørgsmål om nye muligheder.

EU miljøkrav

I Korea bygger og sælger man fortsat mindre varebiler kaldet Bongo – som blev solgt under navnet Pregio og K2700 herhjemme indtil 2006.

Men Europa har af miljømæssige årsager ikke været på landkortet med diesel- og benzinvarebiler.

Fra de 3-hjulsde T600 varebiler – som hjalp med at sætte gang i landets økonomi – fra modellen Ceres til Bongo (Pregio) – som betød en ny mobilitets erfaring – er der kommet gang i Koreas erhvervsliv og befolkningens livsstil.

Ny mobilitets-erfaring

”Ud fra dette begyndte Kia PBV-udviklingen for at vise en ny mobilitets-erfaring til kunderne gennem en ændring af bilen fra en simpel transportform ind i en platform, som giver muligheder for erhvervslivet,” er meldingen fra Kias ledelse.

Men nu er man i den grad klar.

Man har hentet en række europæiske bil-eksperter til koncernen, bl.a. den erfarne franskmand Pierre Martin Bos – fra Stellantis koncernen – som ny varebilschef. Han var tidligere bl.a. chef for Fiat Professional i Danmark.

100 virksomheder i Europa

Men man har også gjort hjemmearbejdet godt – ved at inddrage 100 europæiske virksomheder i en form for kundegruppe for at få feed back om deres ønsker om fremtidens varebil.

”Kunderne vil have en stærk varebil,” sagde Kia chefen.

PV5 har med 42 cm klassens laveste læssehøjde, mindste udgave har et varerum på 4,4 kubikmeter, batterierne er på 43,3-, 51,5- og 71,2 kWh. Forbruget ligger på fra 4, 8 kWh/100 km.  80 pct. DC-opladning vil tage en halv time.

God erfaring

I forvejen har Kia masser af erfaring med både hybrid- og el-personbiler – senest med elbiler Kia EV3, Årets Bil i Danmark 2025.

Det gælder ikke mindst, når det handler om Kias DNA – som skal være tydelig i varebiler såvel som personbiler fra koncernen.

Man skal sidde godt og indretningen skal være lige så god som i personbiler.

Tæt på karosseriopbyggere

Der har også været ekstrem stor fokus på eftermarkedet – hvor man vil arbejde meget tæt på karosseriopbyggere – men også omkring Fleet Management.

Her bliver der etableret et 24/7 europæisk Call Center.

På en særlig invester-dag før påske sagde Sung Song, at man ville udnytte kunstig intelligens på eftermarkedet i forbindelse med predictive management, hvor man indkalder biler til service i god tid inden de går i stykker. Altsammen for at forbedre totaløkonomien for kunderne.

Business lounge

”Vi opererer med finansiering, opladning, service og vedligeholdelse for B2B-kunder – integreret i betalingssystemet. Der bliver en særlig Business-lounge for kunderne – hvor der også er udstilling – og vi får en særlig web-side for kunder samt en portal for opbyggere,” sagde Kia-CEO Ho Sung Song.

Han fortalte, at der arbejdes med fire forretningssøjler – connectivity med bl.a. OTA (Over The Air update) – selvkørende biler (i samarbejde med moderselskabet Hyundai) – performance med udvidet rækkevidde og batterier for bl.a. koldt klima i Nordeuropa – og endelig design.

Dertil kommer så multimodal transport netværk – hvor også luftfragt indgår.

Vi skal heller ikke undlade at fortælle, at Hyundai og Kia sammen er verdens femte største bilproducent.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk