En tur i vildmarken er for ingenting at regne for den legendariske Geländewagen fra Mercedes-Benz – og det uanset om man vælger den klassiske udgave med dieselmotor end den seneste el-udgave kaldet G580 EQ Technology Edition One.
Vi har prøvet den helt specielle, elektriske firehjulstrækker, som dog har det imod sig, at der nok ikke er så mange ladestandere i vildmarken.
Lader med 200 kW
Var der det, kunne man snildt tage på opdagelse – for den lader med 200 kW ved hurtig-ladestandere. AC ladning sker dog kun ved 11 kW.
Rækkevidden (WLTP) er opgivet til 468 km, men da vi hentede bilen, blev vi kun lovet mellem 382- og 430 km.
Så pænt sagt er det nok en bil, der er målrettet kørsel i byen og måske en tur til Skagen med vennerne.
Spar en million
Tilmed sparer man en rund million kroner i forhold til G500-benzinudgaven – fordi der er tilskud fra Staten til elbiler.
Nu slipper man med at betale 2,2 millioner kroner for denne Edition One udgave – med en masse udstyr. Faktisk for 700.000 kroner udstyr – og listen er alenlang.
Automatisk rygstøtte
Førersædet har en spøjs funktion, hvor man automatisk får ekstra støtte i svingene – så man bliver siddende bag rattet.
Dertil kommer særlige eldrevne sæder, elektrisk indstilleligt rat, el-soltag, varme/kulde i kopholderne, gasdæmpet frntklap, trådløs mobiloplader, handskerumslås, et falsk reservehjuls-boks på bagenden til at opbevare elkabler, sorte 20 tommer alufælge og off road dæk.
Sikkerhedsmæssigt er der bl.a. adaptiv fartpilot – dog ikke den intelligente slags, der selv sætter farten ned, når hastighedsgrænserne nærmer sig.
Debut i 1979
Der er i øvrigt masser af muligheder og plads til at bygge den om til gule nummerplader. Om end man kun sparer momsen – så måske 1,8 millioner kroner som Van med en 2.000 liter varerum !
Der er allerede ombygningskit til dieselmodellen, for karosseriet er stort set det samme, som da bilen debuterede i 1979 som militærkøretøj.
Herhjemme er der købt i omegnen af 1.000 G-klasse biler til forsvaret.
Langt op til kabinen
Der er lagt op til kabinen, så måske mange vil få glæde af at have en lille skammel som fast inventar. Læssehøjden bagude er 79 cm. Der er fire fastgørelseskroge i rummet bagtil.
I øvrigt er der en ganske tung, sidehængslet bagdøre. Også sidedørene er ret tunge og kræver kræfter, når de skal lukkes – som på en rigtig militærbil.
Bilen har fortsat chassisramme, stiv bagaksel og permanent firehjulstræk. Dog er der nu uafhængig affjedring foran med adaptive støddæmpere.
Én motor for hvert hjul
Der er valgt fire elmotorer til bilen – én ved hvert hjul – og mister man power ved et hjul, føres kræfterne over til hjulene med vejgreb. Hver elmotor har sin egen gearkasse.
På vejen betyder det, at man altid har styr på situationen i svingene, men da bilen er så stor og tung (3 tons) har man ikke lyst til at køre så stærkt.
I terrænet er der en frihøjde på 29 cm og vadedybde på 90 cm.
Vender på en tallerken
En hel vild detalje er, at man kan vende på en tallerken – og for første gang er det alvorligt ment: 360 grader.
Det ser ud, som når en af forsvarets kampvogne vender – og det foregår ved, at man sætter køreprogrammet på ”Rock”, vælger neutral til gearvælgeren, vælger G-Turn knappen og trykker på en knap.
Jeg vil dog sige, at det tog undertegnede nogle minutter at lære systemet at kende. Resultatet er overrumplende – og man tror ikke sine egne øjne.
Beregnet til terrænet
Man skal dog ikke foretage øvelsen på gårdens grusbelagte forplads – for det sætter sine mærker i underlaget, når man rykker rundt på tre tons. Man skal i hvert fald huske at tage en rive med for at udbedre ”skaderne.”
Så går det bedre ude i terrænet, og det er nok også her, det er beregnet til at foregå. At man kommer til et sted på stien, hvor man ikke kan komme længere – og har svært ved at vende rundt på traditionel vis.
Ingen trailervægt
Den normale G500 benziner må trække 3,5 tons på krogen – men bilen må ikke trække noget som helst.
Bilen er som elbil relativt lydløs, men der er en del vindstøj på motorvejen. Mender er også meget vindmodstand.
Bilen er ret hårdt affjedret – og den krænger en del i sving. Der er et enkelt fartgreb på instrumentbrættet, men der mangler et ekstra over dørene eller på A-stolpen.
Tre rekuperations-trin
På vejen kan man vælge imellem flere køremodes – sport, comfort, trail, rock og individuel.
Vi skal også nævne tre rekuperationstrin via skifteplader bag rattet.
Der er digital instrumentering med to skærme samlet i én stor skærm- med en god opløsning. Der er stemmestyring på dansk – via Mercedes Me. Her henter man også oplysninger om ladestandere i omegnen.
1.164 Nm drejningsmoment
Bilen har hele 587 hk og et drejningsmoment som en lastbil – på 1.164 Nm. Topfarten er dog begrænset til 180 km/t – men man når 100 km/t på kun 4,7 sekunder.
Forbruget er 280 Wh/km. Vores forbrugssnit lå på 29,1 kW/100 km.
–
Fakta Mercedes-Benz G580 EQ Technology Edition One:
Elmotor: 587 hk.
Moment: 1.164 Nm.
Batteri: 116 kW.
Opladning: 11 kW (AC) og 200 kW (DC).
Topfart: 180 km/t.
Acceleration 0-100 km/t: 4,7 sek.
Forbrug: 280 Wh/km.
Rækkevidde WLTP: 468 km.
Dimensioner: 4.620 x 1.930 x 1.970 mm.
Akselafstand: 2.890 mm.
Køreklar vægt: 3.085 kg.
Nyttelast: Ca. 415 kg.
Trailervægt: 0 kg.
Varerum: Ca. 2.000 liter.
Affjedring: Uafhængig for/stiv bagaksel.
Bremser: Vent. skiver for og bag.
Dæk: Falken Azenis FR 520 – 275/50 R20.
Pris: Ca. 2,2 mio. kr.
Frapris standard: Ca. 1,5 mio. kr.
(heraf Edition One udstyr: 700.000 kr.)
Pris Van ca: 1,8 mio. kr.