Nye varebiler er blevet meget sikrere end i ”gamle dage.” Nyeste crash-test serie fra den anerkendte Euro NCAP organisation viser, at en stor andel af nyhederne har opnået den bedste anerkendelse med karakteren platin.

Bilfabrikkerne, der fremstiller varebilerne, har forbedret sikkerheds-assistent systemerne (ADAS), som er tilgængelige.

Det betyder, at syv erhvervskøretøjer (40 pct. af de testede køretøjer) modtog Euro NCAP’s Commercial Van Platin-vurdering – og klarede sig væsentligt bedre end EU’s forordning om generel sikkerhed (GSR2), der trådte i kraft den 1. juli 2024.

Nye platin-vindere

Køretøjerne er: Ford Transit Connect, Ford Transit Courier, Maxus eDELIVER 5, Mercedes-Benz Vito, søstermodellerne Nissan Interstar og Renault Master samt VW Caddy Cargo.

Mercedes-Benz Vito og Ford Transit Courier scorede særligt godt, hvilket afspejler monteringen af nogle af de nyeste teknologier, der er almindelige på personbiler.

Euro NCAP har længe presset på for at opnå lige montering og ydeevne mellem ADAS-teknologier monteret på personbiler og varevogne.

17 biler er testet

I alt blev 17 køretøjer testet i denne runde, hvor alle undtagen én modtog enten en platin- eller guldvurdering.

Euro NCAP organisationen har set en betydelig forbedring i tilgængeligheden af ADAS, efterhånden som producenterne overholder ny lovgivning.

”Vores kommercielle varevognsvurderinger er dog designet til at drive effektiviteten og ydeevnen ud over, hvad der kræves af GSR2. Det er glædeligt, at bilproducenterne reagerer på Euro NCAPs strengere krav og overgår GSR2-standarderne,” udtaler Dr. Michiel van Ratingen, generalsekretær Euro NCAP.

Opfordring

Organisationen vil opfordre flådeadministratorer til at overveje at købe kommercielle varevogne, der har Euro NCAP Platin-klassificeringen.

”Dette er de køretøjer, der klarer sig bedst end GSR2-reglerne og tilbyder kommercielle flåder sikrere valg, der forhindrer eller mindsker alvorligheden af nedbrud og beskytter virksomhedens omdømme og deres chauffører,” fortæller van Ratingen.

Begyndte december 2020

Siden december 2020 har Euro NCAP testet mange af de mest populære varevogne som en del af sit løbende vurderingsprogram.

Protokollerne (retningslinjerne) blev opdateret i 2023, og i et yderligere skridt for at få fabrikken til øget montering af ADAS-teknologier vil Euro NCAP kun teste teknologier, der er tilgængelige som standard fra 2026.

Ford høster flere top-ratings

Ford har allerede opnået karakteren platin for Transit Custom varebilen – og denne gang også for den nye Courier – samt modellen Connect, som produceres i samarbejde med Volkswagen som søstermodel til Volkswagen Caddy )som også har fået karakteren platin.)

“De seneste resultater fra Euro NCAP understreger, at vores kunder kan stole på, at vi hos Ford Pro hjælper dem med at passe godt på deres chauffører og gods,” siger Hans Schep, General Manager, Ford Pro.

Testens sikkerhedsvurdering inddeles i fem kategorier: platin, guld, sølv, bronze og ikke anbefalet.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk