Michelin udbygger den testvindende CrossClimate-personbilsserie med varevognsdækket Agilis CrossClimate.

Det har gået sin sejrsgang i Europa – Michelins helårsdæk CrossClimate – til personbiler. Nu kommer dækket også til varebiler.

CrossClimate er et langtidsholdbart sommerdæk med vinter-certificering, øget slidstyrke og forstærkede dæksider.

Flere dæk-sejre

Personbilsdækket Cross Climate+ vandt i øvrigt testen som bedste helårsdæk i Auto Express fra august i fjor – samt Auto Bild Allrads test af SUV-helårsdæk i juli sidste år.

Michelin Agilis CrossClimate, som varebils-dækket er døbt, indfrier mange krav fra virksomhedsejere, håndværkere og transportører: Trækkraft i alt slags vejr, øget driftssikkerhed, lang levetid og ekstra robusthed.

Michelin har sammen med analysefirmaet GMV indsamlet input fra varevognssegmentet over ti år i Frankrig, Tyskland, Tyrkiet og Storbritannien.

Udviklet efter kunde-behov

Brugernes behov er direkte indgået i udviklingsarbejdet med det nye Agilis CrossClimate.Agilis CrossClimate er mærket 3PMSF og certificeret til vinterkørsel, men det har køre- og bremseegenskaber og holdbarhed som et sommerdæk på tør vej.

Det skyldes brug af ny teknologi, som gør gummiet og slidbanen mere smidig, selv i frostvejr.

Slidbanen består af tre gummiblandinger med såkaldte ”syntetiske elastomerer,” der sikrer, at den mest vejroptimale gummiblanding altid dominerer i kontakten med vejen – ’Vinterblandingen’ ved lave temperaturer, ’Vådvejsblandingen’ ved nedsat vejgreb og ’Tørvejsblandingen’ i varme og tørvejr.

Ikke kun et helårsdæk

Agilis CrossClimate er langt fra bare et helårsdæk. Dækket har et sommerdæks bremsevne på våd og tør vej – og samme lange levetid og brændstofeffektivitet, men dertil kommer vinterdækkets trækkraft og bremseevne i kulde og sne.

Agilis CrossClimate er A-mærket for bremseegenskaberne på våd og tør vej og i overensstemmelse med Michelins ”Long Lasting Performance” strategi, bevarer dækket sine stærke egenskaber længe.

Ligesom CrossClimate+ har Agilis CrossClimate et V-formet dækmønster med ’selvblokerende’ 3D lameller, som giver skarpe kanter og solidt greb på sne og is.

35 pct. længere levetid

Testet over for andre premiumdæk giver bl.a. kombinationen af nye gummiblandinger og V-mønsteret Agilis CrossClimate op til 35 pct. længere levetid.

Test udført af tyske DEKRA viser således, at dækket som minimum kører 35 pct. flere kilometer sammenlignet med den gennemsnitlige konkurrents sommer-, vinter- og helårsdæk.

Samtidig gør nye 1,5 millimeter dybe, trapezformede blokke i dækkets skuldre og i den øvre dækside, at det er mere robust over for stød – f.eks. i kontakt med en kantsten.

Teknik fra militærdæk

Teknikken stammer fra Michelins militære lastvognsdæk X Force ZL og tilfører ekstra beskyttelse uden at forringe karkassens smidighed.

Agilis CrossClimate har også en ny type slidindikator i dækmønsteret, som viser mønsterdybden i procent. Som nyt er dækkets mønsterdybde 9,2 mm.

Når slidindikatoren viser ”0 pct.”, er lovens mindstekrav om 1,6 mm nået.

Test ved polarcirklen

Michelins nye varevognsdæk er testet under vinterforhold ved polarcirklen i Ivalo, Finland, og i 2.715 meters højde på en af Europas højest beliggende veje ved Barcelonnette i Alperne.

Dækket kan købes i løbet af maj 2018. Til en begyndelse i 11 dimensioner.

Frem til maj 2019 sendes flere dimensioner på gaden – og inden for et år forventer Michelin at matche 95 pct. varevognsmarkedet i Europa.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk