Vinteren ser ikke ud til at ville slippe Danmark det første stykke tid – og den kommende skulle det ifølge meteorologerne blive særligt slemt.

Det er selvfølgelig ikke særligt rart for bilejere, men hvor privatbilisten et langt stykke hen ad vejen kan springe på en bus eller et tog, så kan erhvervschaufføren ikke gøre det samme, når han eller hun nu har en større last at fragte af sted – eller der er jo også mange håndværkere, der ikke kan hjælpe kunderne uden en velfungerende varebil.

Gå i gang i tide
Det gælder selvfølgelig for alle varebiler – men ældre køretøjer kræver ikke mindst en kærlig hånd, og det skal være før bilen bryder sammen.

Det er ikke nok med lidt låseolie i lommen – der er mange detaljer, der skal være i orden. Tænk bl.a. på silikone på gummilister, en dunk sprinklervæske i bilen – og en rengjort kabine, som gør alting  lettere.

En gammel bil klarer vinteren
Jørgen Jørgensen, der er afdelingsleder i FDM’s tekniske rådgivning, understreger desuden over for 3F, at hvis en ældre bil er vedligeholdt, så klarer den vinteren lige så godt som en nyere bil.
Dog er der en del ældre biler på gader og stræder, som langt fra er vedligeholdt, og det kan i sidste ende koste dig knaster.

Her er fem tip, som kan hjælpe den gamle varebil igennem de kolde vintermåneder.

5 tip til den gamle bil

1.   
Lad batteriet op: Batteriet er typisk kun 70 procent opladet ved daglig kørsel. Ved kulde kan kapaciteten falde op til 50 procent. Få batteriet kontrolleret på værkstedet, og lav ellers en regelmæssig vedligeholdelsesladning med en hjemmelader én gang om måneden i den kolde tid (lad et halvt døgns tid). Hvis batteriet ikke er dårligt i forvejen, så kan vedligeholdelsesladning forlænge batteriets levetid med op til et par år.
2.   
Sørg for, at kølesystemet er frostsikret: Hvis du er usikker på, om systemet er frostsikret, skal det kontrolleres på et værksted, FDM testcenter med videre. Du kan også købe målere i en autobutik og måle selv.
3.
Der skal være frisk olie på motoren: Kold og slidt olie er svær for motoren at trække rundt. En god og frisk olie på bilen er med til at sikre koldstart om vinteren.
4.   
Tjek lyset: Dette tip gælder for alle biler, men med aldrende biler skal du være ekstra opmærksom på, om pærer er sprængt. Tjek lys for og bag samt stoplys og blinklys. Det er jo desværre ofte de ældre biler, man ser på vejene, som kun har én forlygte, der duer.
5.   
Parkér så vidt muligt i læ: Hvis du har mulighed for det, så parkér din bil i læ og helst i en garage.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk