Mange bilister tror, at vinterdæk alene øger vejgreb og trafiksikkerhed i snevejr – men det passer ikke, viser ny undersøgelse i Tyskland.

Derimod forbedrer vinterdæk trafiksikkerheden på alle typer underlag, når det er koldt.

Sikkerhed i form af optimalt vejgreb og bremseevne, prioriteres højst, når bilister køber vinterdæk. Men især om vinteren tror mange bilister, at gode vinterdæk og sikkert vejgreb hører sammen. Derfor køber mange bilister vinterdæk til bilen – fordi de i reglen ønsker at stå sikkert fast på snedækkede veje.

Analyse af 12.000 uheld på 12 år
En stor analyse af 12.000 trafikuheld gennem 12 år, som er foretaget af tyske VÜFO (Verkehrsunfallforschung an der Technishen Universität Dresden GmbH) er netop offentliggjort.

Undersøgelsen, der er udført på baggrund af undersøgelser i Sverige, Canada, Tyskland og Frankrig, viser, at 92 pct. af de adspurgte bilister købte vinterdæk for at opnå et sikkert vejgreb i snevejr. Kun 6 pct. af bilisterne forventede, at deres vinterdæk leverede optimalt vejgreb på alle typer vinterveje – sne eller ej.

Varieret underlag om vinteren
Virkeligheden er den, at vinteren byder på et meget varieret underlag – fra sne- og isdækkede veje til våde og tørre veje. Den eneste konstante faktor om vinteren er, at gennemsnitstemperaturen i vintermånederne typisk falder til fem grader og derunder.

I Danmark er der f.eks. bare syv snevejrsdøgn om måneden i december, januar og februar. I marts er der fem snevejrsdøgn, mens april i gennemsnit har tre døgn med sne, viser tal fra Danmarks Statistik.

Udfordrer trafiksikkerheden
– Vinterens udfordringer for trafiksikkerheden handler ikke alene om kørsel i sne. Sagen er, at det er vinterens meget varierende vejforhold med våde, smattede eller snedækkede veje, der i samspil med lave temperaturer udfordrer dækkene og trafiksikkerheden.

Vinterdæk præsterer absolut bedst i kulde uanset underlaget. Det skyldes dækkenes gummiblanding og mønster, som modsat sommerdækkene er udviklet til at give optimal sikkerhed, når temperaturen falder til under syv grader, siger Peter Qvist, salgsdirektør i Michelin Danmark.

Undersøgelser viser, at i koldt vejr sker over 90 pct. af alle ulykker på tør eller våd vej. Kun godt 8 pct. sker i snevejr. Desuden viser undersøgelser, at bilister har dobbelt så stor risiko for at blive involveret i en ulykke på en våd vintervej sammenlignet med en tør. En tredjedel af alle ulykker – uanset årstiden – sker på kold, våd vej.

Hjælper uanset underlag
– Meget tyder på, at særligt når der er sne i en længere periode, så oplever bilisterne, at de får værdi af deres investering i vinterdæk. Men vælger man at skifte til vinterdæk, bør man faktisk glæde sig over, at vinterdækkene bidrager med forøget sikkerheden på vinterens kolde veje – uanset underlaget, siger Peter Qvist.

Over 80 pct. herhjemme skifter i dag til vinterdæk for at stå optimalt fast på vejene i perioden november til april. Det sker på trods af, at vi ikke har fulgt vores nabolande og indført lovpligtigt skifte til vinterdæk, sådan som det er sket i Sverige, Norge og Tyskland.

Tal fra Dækimportørforeningens egen undersøgelse blandt danske bilister i uge 4 i 2014 viser, at 84 pct. af bilisterne denne vinter har skiftet til vinterdæk. Kun 16 pct. kører på sommerdæk. Det svarer dog til, at hele 357.000 biler ifølge dækimportørerne kører på forkerte dæk for årstiden.

(http://www.mynewsdesk.com/dk/daekbranchens-faellesraad/pressreleases/personbilsbilister-viser-vej-til-vinterdaeklov-daektaelling-uge-4-953436)

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk