Jyllandsringen er atter i centrum de næste dage, når medlemmer af Motorjournalisternes Klub Danmark skal afgøre, hvem der skal være Året Bil i Danmark 2016.

Tirsdag og onsdag bliver der kørt på banen og på vejene nord for Silkeborg. Men spændingen udløses dog ikke tirsdag eftermiddag, for her bliver det alene de fem biler med flest stemmer, som offentliggøres. Vinderen udråbes først ved et stort gallashow i Valby den 26. november – i bedste Melodi Grand Prix stil, hvor gæsterne følger pointgivningen fra jurymedlemmerne.

To tredjedele af feltet
De 33 biler skal de næste to dage dyste om prisen ”Årets Bil i Danmark 2016” – alle personbiler, men de fleste vil også blive tilbudt på gule plader og papegøje-nummerplader. Faktisk drejer det sig om to tredjedele af feltet, der også som fås Van.

Blandt de nyheder, der er eller har været stor-sælgere som gulpladebiler er først og fremmest VW Touran, der ofte har været på Top 10 listen over alle varebiler – en bil, som importøren også satser stort på som Van i den nye udgave.

Renault tilbyder alt
En anden udtalt gulpladebil i flokken af kandidater er  Renault Kadjar, som er en slgs søstermodel til en af de største gulplade-succeser de seneste år – Nissan  Qashqai. Den danske Renault importør tilbyder alle de biler, der er muligt at ombygge til Vans – både Dacia og Renault. Så med i feltet af kandidater er også Renault Espace.

En anden gulplade-storsælger gennem årene er en bil som Ford S-Max. Dens luksus-søstermodel Galaxy deltager ikke i konkurrencen. For et par år siden vandt den mindre C-Max i øvrigt prisen – og den er fortsat storsælger som Van.

Fiat tilbyder også deres crossover 500X på gule plader – ligesom dens søstermodel Jeep Renegade og den større Jeep Cherokee.

Flere crossover modeller
Tager vi listen og kikker på andre crossovers, kan vi nævne den nye CX-3 fra Mazda – og måske Honda-modellerne Jazz og HR-V. Importøren har ikke meldt klart ud, om man vil sælge dem som Van’s – selv om CR-V modellen sælger godt.

I off-road genren er der i reglen et pænt salg af Van modeller – og fra listen over kandidater kan vi pege på den nye meget berømmede XJ90 fra Volvo, der sælger en håndfuld XC Van’s hver måned. Også Volvos andre XC- og V-modeller klarer sig godt på salgslisterne.

Flere i terrænet
Den helt nye Land Rover Discovery er også med på listen af kandidater. Land Rover har altid haft et stort salg af Van’s – de helt specielle biler er mestre i terrænkørsel, men også ret så dyre. Som Van er der mange penge at spare.

Ser vi på biler fra Subaru, hvor der er to kandidater – Outback og Levorg – så satser importøren meget på gulpladesalget af begge nyheder. Søstermodellen Forester sælger allerede godt som Van.

Både Hyundai (med Tucson) og Kia (med Sportage og Sorento) er med til dysten i Jylland de næste dage – ligesom Mercedes-Benz, der kommer med GLC udgaven. Nævnes skal her også nævnes den nye BMW X1 og Audi Q7.

Vitara må ikke være Van
Gennem årene har Suzuki været flere gange på førstepladsen med Vitara som bedst sælgende varebil – og dennye model var da også kommet godt fra start. Men fabrikken i Japan stoppede salget, da man ikke ville sælge en M1 bil (personbil) som N1 bil (varebil).

Man mente, at det var i strid med EU-reglerne. At Danmark så har en særaftale, var man ligeglad med. Det kan man a kalde af slagte hønen, der lægger guldæg. De gode folk hos importøren i Køge håber fortsat.

Ombyggede stationcars
Fra listen er er naturligvis også biler, der i visse udgaver så som Van udgaver af stationscars kan opfylde reglerne for at blive indregistreret som varebil – som i store træk kræver et varerumsmål på 120 cm i længden og 60 cm i højden.

Fra listen kan vi nævne biler som Opel Astra, Mini Clubman, Hyundai i20, Skoda Fabia, Skoda Superb og Audi A4.

Sidste års vinder, Citroën Cactus, storsælger iøvrigt som Van – og er i dag landets syvende mest solgte varebiloverhovedet – foran alle Citroëns fabriksbyggede varebiler.

ÅB 2016-kandidater:
Audi A4
Audi Q7
BMW X1
Fiat 500X
Ford S-Max
Honda Jazz
Honda HR-V
Hyundai i20
Hyundai Tucson
Jaguar XE
Jeep Renegade
Kia Sportage
Kia Sorento
Land Rover Discovery Sport
Mazda 2
Mazda CX-3
Mercedes-Benz GLC
Mini Clubman
Opel Karl
Opel Astra
Renault Kadjar
Renault Espace
Smart Fortwo
Smart Forfour
Skoda Fabia
Skoda Suberb
Subaru Levorg
Subaru Outback
Suzuki Celerio
Suzuki Vitara
Toyota Mirai
Volvo XC90
VW Touran

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk