Mange varebiler og gulpladebiler får løsnet hjulbolte – og risikoen for alvorlige uheld med dræbte og kvæstede er overhængende. Politiet ser på sagerne med alvor.

Det sker næsten dagligt. Én eller flere kriminelle kører rundt og udser sig biler, hvor de uden at blive set kan løsne hjulboltene på ét eller flere af hjulene.

Blandt andet skete det for nylig på Helsingørvej mellem Fredensborg og Helsingør, hvor en Jeep Cherokee Van forulykkede, fordi hjulboltene var blevet løsnet.
Formentlig er det sket kort tid inden, da ejeren luftede sin hund i en skov i Allerød.

Skete under hunde-luftning

”Jeg var væk fra bilen i 45 minutter, mens jeg luftede hunden i skoven – og kørte derefter hjem inden jeg kort efter skulle et ærinde i Espergærde. Uden at jeg bemærkede nogle problemer med bilen,” siger bilens indehaver, VOTY’s annoncechef, Jan Teiner.

Men da han kort efter skulle til et arrangement i Espergærde, gik det galt på vejen derhen.
”Kort efter udkørslen fra Fredensborg kom der pludselig en voldsom støj fra det venstre forhjul, og jeg var tæt på at miste herredømmet over bilen, der kørte zig-zak på vejen.

Heldigvis fik jeg manøvreret bilen ind i rabatten – men bremserne fungerede ikke, og jeg turde ikke bruge håndbremsen for at bilen ikke skulle skride rundt,” siger Jan Teiner.

Rutsjede 400 meter i rabatten

Bilen rutsjede derfor gennem græsset måske 400 meter, før den stoppede. Under rutsjeturen, der blev indledt med en fart på 80 km/t – som er fartbegrænsningen på stedet – blev bilen overhalet af bilens venstre forhjul, som skød som et projektil forbi og endte i grøften på den anden side af vejen. Men det gik meget hurtigt.

Der skete heldigvis ingen personskade – og bilerne, der kørte bagved, stoppede op og holdt den øvrige trafik tilbage.

Efterfølgende blev politiet tilkaldt – og så med stor alvor på sagen, oplyste de. De havde flere lignende sager liggende, som de prøver at opklare.

De afsides parkerede biler

Men det er svært, fordi de kriminelle udser sig de biler, som holder mest afsides parkeret. Politiet sikrede sig i dette tilfælde flere spor fra bilen og senere fra den parkeringsplads i Allerød, hvor forbrydelsen formentlig fandt sted.

Politiet behandler sagen som et strafbart forhold, der er journaliseret som ”Forvoldt fare for liv eller førlighed.”

Bilen blev hentet af redningstjenesten og blev kørt til et værksted, hvor man nu er ved at opgøre udgiften til reparationen. Der var – udover skader på bilens fælg, skærmkasse, skærmkant og skærm – også ødelagte bremser på bilen, ligesom fronten på bilen var blevet beskadiget.

Kunne have gået gruelig galt

Desuden blev flere af kommunens vejpæle revet op, og græsrabatten blev kørt op.

Men ingenting i forhold til, hvad der kunne være sket – bl.a. med fører og passager. Men det vildfarne forhjul kunne også have forvoldt stor skade på modkørende trafikanter.

”Vi var heldige, at ingen personer kom noget til – selv om vi var meget rystede flere timer efter uheldet. Og politiet i Helsingør var hurtigt fremme, og politifolkene var meget dygtige og så på sagen med stor alvor,” siger Jan Teiner.

Intet af mærke fra forhjulene

Han har altid undret sig over, at bilister, der var udsat for lignende terror, ikke kunne mærke noget ved bilerne, inden ulykkerne skete.

Men der var her intet at mærke fra forhjulene inden ulykken.

”Jeg følte, at det var som om ét af baghjulene havde tabt lidt luft, da vi kørte hjemmefra – men jeg kunne ikke se noget, da jeg tjekkede det. Og ellers kunne jeg ikke se nogle fejl ved bilen, da jeg gik rundt om den. Men jeg er blevet klogere – i sådan en situation skal man altid spænde boltene efter,” siger Jan Teiner.

Låsebolte og maling

Nu overvejer han at montere låsebolte på bilens hjul, men en god idé er også at male overgangen mellem hjulbolte og fælg, så kan man se, hvis der har været pillet ved boltene.

At løsne hjulbolte på fremmede biler – og senest også cykler – er tilsyneladende er en kedelig tendens, som opleves flere og flere steder i landet.

Mange har fået skader – bl.a. whiplash skader i nakken, når bilen efterfølgende har kørt galt – og når det gælder cykler, har der været tale om tandskader og hjernerystelser på ofrene.

 

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk