For 150 år siden blev Henry Ford født i USA – og nej, han var ikke den første, der opfandt den moderne bil – det var Karl Friedrich Benz i 1886. Henry Ford kom først med 10 år senere med sin Quadricycle.

Men han ændrede verden, da han opfandt samlebåndet. Det var ikke skrevet nogen steder, for Henry Fords far var bonde. Men Henry ville det anderledes. Bilen skulle være enkel og billig. Som han sagde: Man kan få en Ford i hvilken som helst farve, som man vil – bare den er sort.

I USA har man i anledning af fødselsdagen indført en ”Henry Ford Day” – og i på Capital i Washington D.C. vistes under jubilæumsfestlighederne en helt ny pick-up truck. Fords Ford F-serie pick-up er fortsat USA’s mest solgte enkeltmodel i dag. I Europa er Transit i dag fortsat den mest solgte varebil.

Meget hurtigt efter lanceringen af Ford T, kunne man få den som varebli – naturligt nok, for hestevognene var heller ikke kun til persontransport.

Prisværdige og pålidelige
Henry Fords Oldebarn – Executive Chairman Bill Ford – fortalte forleden, at hans oldefar havde en vision om at bygge biler for menigmand for at forbedre deres levestandard – og hans tanker om at give folk prisværdige, pålidelige og effektive biler er ført frem til vore dages biler.

I 1928 var hver anden bil i USA en Tin Lizzy og indtil 1927 blev der bygget 15 millioner enheder – en rekord, der holdt i 45 år – indtil VW’s boble overhalede.

Ford indførte som nyskabelse bl.a. 5-dollars arbejdsdagen – men forkortede arbejdsdagen med otte timer. Det betød for de fleste medarbejdere en fordobling af lønnen – og en normal levevis.

4.000 kroner for en bil
Samtidig kunne man sælge en Ford T for 575 Dollars – ca. 4.000 kr. – så med den øgede frihed blandt arbejderne betød, at de kunne tage på ture.

Henry Fords drøm blev til virkelighed – og selv om han døde i 1947 i en alder af 83 år, er Ford biler anno 2013 i hans ånd , så som udviklingen af økonomiske EcoBoost motorer og SYNC multimedie-systemet.

Han blev tidligere af magasinet Forbes erklæret som århundredets arbejdsgiver.

”Min oldefar havde en vision, at han at han ville gøre biler opnåelige for alle mennesker – og gøre levestanden bedre. Og hans mål med at bygge prisværdige og  pålidelige biler er fortsat Fords målsætning i dag,” sagde Bill Ford på sin oldefars 150 års fødseldag.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk