Alle, der har kørt med trailer og påhængsvogn ved, at det er svært at orientere sig under kørslen.

Men det har Land Rover gjort noget ved. Virksomhedens ingeniører er nemlig i færd med at udvikle et koncept for trailere, der vil fjerne den blinke vinkel, som traileren uvilkårligt medfører.

“Transparent Trailer” kaldes det innovative kamerasystem, der kan få trailere, påhængsvogne og campingvogne til at se gennemsigtige ud for chaufføren, når man kører med dem.

Sikrere i trafikken
Det gør overhalinger mere sikre og det bliver nemmere at manøvrere med trailer, takket være det bedre udsyn.

Transparant Trailer vil gøre chaufføren i stand til at se bagfrakommende køretøjer – og samtidig øger det udsynet ved manøvrering.

Prototypen af “Transparent Trailer”-systemet er monteret på en Range Rover, hvor det kombinerer video fra bilens eksisterende Surround Camera System, der omfatter bakkamera og et kamera i hvert sidespejl – med video fra et trådløst digitalkamera, der er monteret bag på traileren.

Levende videobilleder
Videosignalerne kombineres derefter for at generere de levende videobilleder, der får traileren til at virke gennemsigtig. Når traileren kobles på den trækkende bil, vises videosignalet automatisk i bakspejlet i kabinen.

“Når vi overhaler, kigger vi rent instinktivt i spejlene, men når man kører med trailer, er udsynet ofte begrænset af store blinde vinkler. Med vores Transparent Trailer-projekt prøver vi at finde måder at give et udsyn, der ikke begrænses af traileren, uanset dens form eller størrelse,” siger Dr. Wolfgang Epple, Director of Research and Technology, Jaguar Land Rover.

Prototypesystemet giver video af høj kvalitet uden forvrængning af andre biler eller forhindringer. Det betyder, at føreren får den rigtige information til at træffe beslutninger under kørsel og manøvrer, og det gør kørsel med trailer mere sikker og afslappet.

Lette at bakke
Under bakmanøvrer vil føreren også kunne se videobillederne fra bagenden af traileren på infotainment-skærmen med vejledende linjer, der gør det lettere at bakke både med bilen og med traileren.

Ud over at hjælpe brugerne med at læsse lasten jævnt og ensartet vil den trykfølsomme måtte også registrere, hvis lasten flytter sig i anhængeren på en uventet eller unormal måde under kørslen.

Systemet viser i så fald en anmodning om at kontrollere lasten på instrumentpanelet for at advare føreren om, at der er problemer med lasten, inden det bliver alvorligt.

Kan gense videoen
Levende videobilleder fra kameraet inde i anhængeren kan så vises på infotainment-skærmen i kabinen. Man vil kunne se billederne, mens bilen kører. Man kan så gense videoen bagefter for at vurdere situationen i traileren fra førersædet.

“Mange af vores kunder transporterer værdifuld last både i forbindelse med arbejde og fritid, og derfor forsker vi i en række teknologier, der vil gøre det til en bedre og mere sikker oplevelse – for føreren, men også eksempelvis for deres heste. Et permanent videosignal på instrumentpanelet fra traileren kan potentielt aflede førerens opmærksomhed fra vejen. I stedet arbejder vi på et mere intelligent system, der kan opdage problemer med hesten i traileren og advare føreren. Ejeren kan så bruge videobillederne til at se ind i traileren og dermed bedre beslutte, om det er nødvendigt at trække ind til siden og se til hesten.” siger Wolfgang Epple.

Cargo Sense App
Samtidig har Land Rover udviklet systemet ”Cargo Sense” til overvågning af traileren. Det er udviklet til at optimere læsning af last og dermed give en sikrere kørsel.

Systemet arbejder med en smartphone, hvor man downloader den nye ”Cargo Sense App.” Her kan man se status for anhænger og last på sin smartphone. Sensorer i anhængerens bund kan således advare chaufføreren, hvis lasten flytter sig.

Prototypesystemet kombinerer et fjernbetjent videokamera i anhængeren og en måtte med tryksensorer på gulvet af traileren. De er begge trådløst forbundet med det trækkende køretøj.

Cargo Sense-app’en giver føreren mulighed for kontrollere både trailer og last, når man ikke er i nærheden af vogntoget. Hvis en hesteejer for eksempel er ude at bese banen til et ridestævne, kan systemet automatisk underrette ejeren via en SMS, hvis hesten bliver urolig, hvis temperaturen i traileren har overskredet det sikre niveau – eller hvis der pilles ved traileren.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk