Traileren er populær i mange familier – og masser af virksomheder kører hver dag med trailer bag varebilen, der de skal rundt med maskiner og materiel.

Men faren for at miste kørekortet er overhængende, hvis man ikke sætter sig ind i de ganske komplicerede regler, der findes – og som mange danskere tager alt for let på.

FDM har netop ridset reglerne op igen på deres hjemmeside – og det handler bl.a. om, hvor meget man må læsse traileren med og hvor meget, man må køre med i forhold til sit kørekort.

FDM peger på tre fælder

Forbrugerorganisationen peger på tre fælder, man kan risikere at falde i, hvis man ikke kender reglerne for, at køre med trailer.

Pas  på overlæs

Overlæsning af trailer er både farligt og ulovligt, skriver FDM. Det er ikke lige meget, hvad man læsser traileren med.

Sten og vådt grus fylder måske ikke så meget, men det vejer til. I en såkaldt havetrailer med en lasteevne på 325 kg, må der således kun være enten 18 fliser (40×40 cm), 18 sække muldjord a 50 l (ikke vådt), 52 tørre lægter samt 36-40 skovlfulde tørt grus.

Hvis man bliver stoppet med en for tungt lastet trailer, kan man risikere at få en bøde. Bøden er 75 kr. pr. procent overvægt, dog mindst 1.000 kr. Vurderer politiet desuden, at vogntoget er til fare for færdselssikkerheden, kan man få en betinget frakendelse af kørekortet. De to ting kan også kombineres, skriver FDM.

Trailer på max. 750 kg.

Der kan tillige være krav til både kørekort og bil, når man skal køre med trailer. Med et almindeligt kørekort (kategori B), må man køre med en trailer med en totalvægt på op til 750 kg.

FDM peger på, at hvis trailerens totalvægt er på mere end 750 kg, skal man også se på bilens tilladte totalvægt. Er trailerens totalvægt på mere end 750 kg, skal man også se på bilens tilladte totalvægt. Bilens tilladte totalvægt og anhængerens tilladte totalvægt må tilsammen ikke overstige 3.500 kg.

Har man taget kørekort før første maj 2009, må man i Danmark dog vælge den vægt, der står på bilens registreringsattest som anhængernes største tilladte totalvægt – uden dog at overstige 3.500 kg.

B+ kørekort

Skal man køre et vogntog (bil+trailer) med en totalvægt på op til 4.250 kg, skal man have et B+ kørekort. Med et trailerkørekort kan man køre vogntog med en samlet totalvægt på op til 7.000 kg.

På bilens registreringsattest kan man se, hvor meget bilen må trække. Dette står under punktet “påhængskøretøjets største tilladte totalvægt med bremser” eller “påhængskøretøjets største tilladte totalvægt uden bremser”.

Reglerne for, hvor meget man må køre med, og hvad bilen må trække kan være komplicerede. FDM har derfor udarbejdet en trailerberegner, som kan beregne det.

Hastighed med trailer

FDM forklarer også, hvor hurtigt man må køre med trailer og anden anhænger.

Hvis man kører personbil med en totalvægt på højst 3.500 kg, så gælder følgende fartgrænser: Motorvej: 80 km/t Motortrafikvej og landevej: 70 km/t By: 50 km/t. Hvis der i byerne lokalt er skiltet med højere hastighedsgrænser, må man følge dem.

Dog må man maksimalt køre 70 km/t i en byzone med anhænger. Er anhængeren godkendt til Tempo 100 i Danmark, må man dog køre 100 km/t på motorvej og 80 km/t på landevej og motortrafikvej.

For en personbil med anhænger får man frakendt kørekortet betinget ved 40 pct. overskridelse af hastighedsgrænsen, skriver FDM.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk