HMF viste for nylig en verdensnyhed – så stor, at produktchef René Dahlkilde kun havde et enkelt stykke papir med nyheden at vise frem på transportmessen i Herning.

Der er tale om en fast frontmonteret 90 tm kran med støtteben for og bag – med betegnelsen 9020, som afløser modellen med betegnelsen 8520. Forfædrene er kranerne Odin og Thor fra 2001. Men faktisk er 9020-kranen nyere end man skulle forestille sig.

”Den nye kran er stivere end tidligere og giver en bedre nyttelast. Kranen, der har ny søjle og armsystem med cylindrene inde i armen, indeholder nye hydrauliske løsninger med to-kreds hydraulik. Den har fuldt olieflow på alle funktioner med i alt to gange 120 liter olie. Den nye kran kræver derfor minimum en lastbilsmotor på 500 hk,” siger René Dahlkilde.

Rækkevidde på 29 meter

Kranen har seks hydrauliske udskud og en fly-jib type 2200 med seks hydrauliske udskud. Samlet giver det en rækkevidde på 29 meter – og her løfter kranen 1.050 kg.

Den første 9020-kran leveres til vognmand Poul Schou i Odense, og hans grønne Scania-trækker var monteret med den nye kran – og var udstillet på HMF standen.

Scania-trækkeren har forskydelig skammel og fast frontmonteret kran. Den kompakte kran har et indbygningsmål på 1.750 mm, hvilket er unikt for en kran i 90 tm klassen. Vægten på kran og Fly-jib begrænser sig til 10.000 kg. inklusive spil, støtteben på kranen og udstyr.

Nyudviklet kranramme

Kranen er monteret på en nyudviklet HMF kranramme der har en lav byggehøjde på kun 164 mm.  Den meget stabile ramme giver sikkert kranarbejde og minimal nedbøjning. Det beskytter chassiset, minimerer behovet for ekstra rammeforstærkning og dermed større nyttelast – og kortere opbygningstid.

Kunden får en trækker der med sin lave vægt er et køretøj der kan have en trailer tilkoblet og stadig have en høj nyttelast. Det korte indbygningsmål gør at den kan køre med synsfri sammenkobling.
De fire radiofjernstyrede støtteben giver kort opsætningstid, og god stabilitet.

Kranens EVS (Elektronisk Stabilitets System) giver høj stabilitet og mulighed for tunge løft på steder, hvor der ikke er mulighed for at få støttebenene helt ud.

Kompakt opbygning

Kranens lette armsystem og Fly-jib giver høj løfteevne på både de korte og lange rækkevidder. En lav rammehøjde giver mulighed for at køre med standard skammelhøjde.

I det hele taget er 9020 en kompakt kran-opbygning, der øger fleksibiliteten. Det giver et fleksibelt køretøj med mange anvendelsesområder. Samtidig er der lanceret en ny fjernbetjening med farveskærm i HD kvalitet. Før arbejdede man med et info-center og skulle skrive på et display.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk