Transportvirksomheder skal have en trafiksikkerheds politik og sikre, at der er adgang til håndfrit udstyr i lastbilerne, melder brancheorganisationen ITD ud.

Brug af håndholdt teleudstyr under kørsel udgør en alvorlig sikkerhedsrisiko på vejene. Derfor vil ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, opfordre transportvirksomhederne til at have en klar trafiksikkerhedspolitik.

De skal sikre, at der er adgang til håndfrit udstyr i lastbilerne, så chaufførerne har hænderne på rattet og opmærksomheden på trafikken.

17 pct. tjekker mails

En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension viser i, at hver sjette erhvervschauffør – eller 17 procent – tjekker mails, læser sms’er eller surfer på nettet under kørslen.

Tallet er faldet i forhold til sidste år, hvor 26 procent af chaufførerne angav, at de anvendte mobilen, mens de kørte.

Men chaufførerne bør slet ikke anvende håndholdt teleudstyr, når de kører, mener ITD, som derfor også gerne vil opfordre transportvirksomhederne til at have en klar politik for sikker kørsel.

Klare anvisninger

”Uopmærksomhed udgør en alvorlig trussel for trafiksikkerheden på vejene, og brug af håndholdt teleudstyr er i den forbindelse en af de store syndere. Som brancheorganisation vil vi derfor gerne opfordre transportvirksomhederne til at arbejde med sikkerheden og udforme en konkret og handlingsanvisende trafiksikkerhedspolitik, med klare anvisninger om brugen af håndfrit udstyr for både firma- og privattelefon,” siger Jørn-Henrik Carstens, politisk chef i ITD.

Skal koste et klip

Transportminister Ole Birk Olesen fremsætter inden længe et lovforslag, der skærper reglerne for brug af alle håndholdte kommunikationsapparater under kørslen, så det kommer til at koste både en bøde og et klip i kørekortet, hvis chaufførerne anvender håndholdt teleudstyr under kørslen. ITD bakker op om ministerens forslag.

”Det er uhyre vigtigt at forebygge ulykker på vejene, og som professionel chauffør, bag rattet i en lastbil har man et stort ansvar for at køre sikkert. Det ansvar tager vi meget alvorligt i branchen, og med den nye teknologi der er til rådighed, er det muligt at sikre, at den nødvendige kommunikation mellem virksomheder og chauffører foregår på en forsvarlig og trafiksikker måde,” siger Jørn-Henrik Carstens.

Chaufførerne forklaring på misbrug:

Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har i undersøgelsen spurgt 1.051 erhvervschauffører om årsagen til de uopmærksomme handlinger bag rettet.

Her fremgår det, at 19 procent svarer, at de ikke kan lade være, 22 procent fremhæver, at køretøjet er deres kontor, 15 procent siger, at de tror, at arbejdspladsen forventer, at de er tilgængelige på telefonen og 6 procent angiver, at de keder sig.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk