(GENÉVE)

Alle er glade hos General Motors og deres datterselskaber Opel og Peugeot – i hvert fald hvis man skal tyde de mange udtalelser der er kommet efter et pressemøde i morgen i Paris, hvor det for første gang blev meldt officielt ud, at PSA – Peugeot og Citroën – køber General Motors mærkerne Opel og Vauxhall. Pris: Ca. 16 mia kr.
Efter købet vil PSA eje 12 fabrikker, der beskæftiger 40.000 personer i dag. GM har ejet Opel i næsten 90 år. PSA vil spare et tocifret milliardbeløb indenfor 10 år.
Tidligere trak man deres Chevrolet-modeller ud af EU – så når handelen går endeligt i orden måske om et år – så har General Motor ingen produktions-aktiviteter i EU.
Ford solgte tidligere europæiske mærker Volvo og Jaguar/Land Rover – og det er gået fremragende efter at henholdsvis kinesiske Geeley og indiske Tata købte mærkerne. Til gengæld lukkede SAAB fordi GM ikke ville bøje sig for og give sine patenter på bl.a. 9/5 serien væk i forbindelse med et salg.
PSA har længe stået med åbne arme – og kan forvente at nå andenpladsen som bilkoncern i Europa, og chefen for PSA, Carlos Tavares, lover at skabe sorte tal på bundlinjen inden for et par år, lovede han i morges.
I forvejen har de et tæt samarbejde på platforme – og næste år lanceres en ny Opel Combo varebil, der bliver søstermodel til Citroën Berlingo og Peugeot Partner. Opel viser ved åbningen af biludstillingen i Genève i morgen deres nye Crossland X, som er bygget på samme platform som Peugeot 3008.
Men Tavares fortæller også, at bilerne fra Opel og PSA på sigt alle får samme platform. Hvad der skal ske fremadrettet for den nye elbil fra Opel – Ampera-e – vides ikke. P.t. er den søstermodel til en amerikanske Chevrolet. Men i udtalelsen efter Paris mødet fremgår det, at PSA kan benytte GM’s teknologier, indtil der kommer en ny PSA platform.
De fleste forventer også, at de to pressemøder for henholdsvis PSA og Opel, der er på udstillingen kl. 11 i morgen, nok vil handle mest om salget. Det skal dog først godkendes af bl.a EU med hensyn til konkurrenceforhold. Dertil kommer også spørgsmål om pensioner mm.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk