Nu er produktionen af den europæiske mini-SUV EcoSport gået i gang på Fords rumænske fabrik i Craiova – efter flytning af dele af produktionen til Europa.

SUV markedet i Europa går bare én vej: fremad. 27 pct. steg salget af Fords SUV biler i fjor. Det svarer til salget af hver fjerde Ford i Europa.

Derfor er det naturligt, at Ford har valgt at flytte dele af produktionen af EcoSport fra fabrikken i Chennai i Indien til Fords fabrik i Craiova i Rumænien.

Åbent hus i Danmark i januar

Det betyder samtidig, at EcoSport kommer til Danmark – tre år efter lanceringen af den indisk byggede udgave. Men nu er kvaliteten hævet betydeligt. Fords forhandlere fejrer lanceringen med Åbent Hus i starten af januar.

Ford har på det seneste investeret 200 millioner Euro i fabrikken, der nu har mere end 3900 ansatte.

Fabrikken så dagens lys i 1976, hvor man i samarbejde med Citroën byggede Oltcit Club og søstermodellen Citroën Axel. Senere indgik den rumænske regering aftale med Daewoo, som bl.a. byggede modellen Nubira og Matiz på fabrikken.

Udfordret af GM

Den rumænske regering blev dog udfordret voldsomt, da General Motors købte Daewoo – og ikke ønskede at fortsætte produktionen i Rumænien, så regeringen måtte så købe fabrikken tilbage.

Ford kom dog som redningsmanden – og købte sig ind i fabrikken. Det var i 2008 – og året efter rullede den første Ford af samlebåndet.

Første bil var en Ford Transit Connect, der blev produceret i Rumænien frem til 2012. Herefter blev Ford B-Max bygget i Craiova, men den er ikke blevet så stor en succes – så nu tager EcoSport over. Ud over EcoSport bygges der EcoBoost motorer.

God logistisk placering

Fabrikken i Rumænien ligger logistisk meget centralt – ikke mindst på grund af placeringen ved floden Donau, så man også kan sende de færdige biler ad vandvejen. Men efterhånden er der kommet gode vejanlæg – ligesom der er tilfredsstillende jernbaneforbindelser.

”Vi har solgt mere end 150.000 Ford EcoSport i Europa siden den blev lanceret tilbage i 2014. Det er et stærkt segment for Ford. Jeg tror helt og holdent på, at Craiova er det rette hjem til EcoSport med de engagerede ansatte og optimerede arbejdsgange, der er på fabrikken,” siger Steven Armstrong, Group Vice President & President, Europe, Middle East & Africa, Ford Motor Company ved ceremonien for EcoSports produktionsstart.

Rumæniens præsident Klaus Iohannis, premierministeren Mihai Tudose og andre toppolitiske var med, da den første Ford EcoSport kørte af samlebåndet.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk