Renovationsselskabet ESØ i Tarm, der fylder 40 år næste år, har netop fået leveret en gasdrevet Scania med gasmotor, der på sigt skal køre på biogas fra det affald, som virksomheden selv indsamler i Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner.

Renovationsselskabet ESØ blev dannet i 1975 af Egvad, Skjern og Ølgod kommuner. Deraf navnet ESØ.

ESØ’s nye biogaslastbil er en Scania P 340, der skal bruges til indsamling af affald og genbrugsmaterialer fra de ca. 110.000 borgere og 4.000 virksomheder i de to vestjyske kommuner.
Noget af affaldet kan indgå som råvare i et lokalt biogasanlæg i Tarm og forsyne kommunens køretøjer med biogas.

For at få erfaring
”Vi tror på gas som brændstof i alle vores køretøjer, og vi har investeret i det nye Scania vogntog for at få vores egne erfaringer med gasdrift i tunge køretøjer. Vi har allerede flere renovationskøretøjer i drift hos en underentreprenør, og det tegner godt. ESØ ejes af Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner, som begge har en meget ambitiøs klimapolitik, og som fælleskommunalt selskab ønsker vi også at bidrage til dette, siger direktør Tommy Falk-Petersen fra ESØ i Tarm.

Den nye Scania gaslastbil er opbygget med kran og tippelad samt tilkoblet en kærre, så vogntogsvægten kan nå op over 40 tons med fuldt læs. Det er usædvanligt med så store køretøjer med gasmotor.

Gasfyldestation i Tarm
”Vores erfaringer med gas som brændstof er positive. Der kan være en udfordring hvad angår brændstofomkostningerne i forhold til beskatning mv., men det er vores ambition at operere vores gaskøretøjer på kommercielle vilkår, siger Tommy Falk-Petersen.

Den nye Scania har som de øvrige gaskøretøjer i det vestjyske adgang til naturgasselskabet HNM’s gasfyldestation i Tarm, der leverer en blanding af 25 pct. biogas og 75 pct. naturgas fra standerne. Biogassen leveres af HMN, som bl.a. køber biogas fra Fredericia, men det er planen, at et lokalt biogasanlæg skal forsyne køretøjerne med op til 100 pct. ren biogas.

Fakta om ESØ’s nye biogaslastbil:
•    Type: Scania P 340 LB6x2*4HNB Motor: 9-liters 5-cyl. motor til kørsel på naturgas/biogas
•    Max. effekt: 340 hk, 1.600 Nm, overholder nyeste Euro 6 miljønorm
•    Gearkasse: 6-trins automatgear med bremseretarder
•    Førerhus: Mellemlangt CP16 med lav indstigning
•    Gastanke: 8×80 liter kulfiber tryktanke til 128 kubikmeter komprimeret gas ved 200 bar
•    Scania’en er leveret af salgskonsulent Ole Kristiansen fra Scania i Esbjerg.
•    Opbygning: Palfinger PK27001 kran med flasketømningsaggregat, 7 meter tippeladskasse på 41 kubikmeter samt 2-akslet 18 tons kærre med 7 meter tippeladskasse på 44 kubikmeter.
•    Opbygningen er leveret af KLC i Kolding.

Fakta om ESØ:
•    Renovationsselskabet ESØ  blev dannet i 1975 af Egvad, Skjern og Ølgod kommuner. I 1990 blev deltagerkredsen udvidet med Blaabjerg, Blåvandshuk og Videbæk kommuner, og selskabet blev videreført under navnet Renovationsselskabet ESØ 90 I/S, til daglig kaldet ESØ. I forbindelse med kommunalreformen bliver ESØ pr. 1. januar 2007 affaldsselskab for de to nydannede kommuner Ringkøbing-Skjern og Varde.
•    Renovationsselskabet ESØ 90 I/S er i dag et fælleskommunalt interessentselskab, der varetager mange affaldsrelaterede opgaver for Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner.
•    ESØ’s formål er at sikre, at der etableres og drives de nødvendige anlæg og træffes de fornødne foranstaltninger til indsamling, behandling samt genanvendelse af affaldet fra de to interessentkommuner.
•    ESØ kan udøve andre aktiviteter, som er beslægtet med/har relation til selskabets formål. Som eksempel kan nævnes udnyttelse af deponigas til produktion af energi og udnyttelse af genanvendelige materialer m.m.
•    ESØ’s renovationsområde udgør ca. 2.750 kvadrat-kilometer med ca. 110.000 indbyggere, 45.000 husstande, 15.000 sommerhuse og 4.000 virksomheder.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk