Renault fejrer 120 års jubilæum ved at vise 20 af deres mest berømte bilmodeller på Rétromobile Classic Show i Paris i næste uge – bl.a. en postbil fra 1909.

Varebiler har betydet meget for Renault de seneste 120 år. Allerede tre år efter brødrene Renault skabte virksomheden i 1898 med deres Type A køretøj kom det første køretøj, Fourgon C (varebil C), eller blot kaldet mælkebilen – med tre en halv hk.

Bilen, som i dag kun findes som en replika i Renaults Classics samling på 700 Renault biler, blev kendt for få år siden gennem TV-reklameindslag for Renault Service. Nu kaldet Pro+.

Fra 7.- til 11. februar

Udstillingen i Paris i næste uge foregår i udstillingsområdet ved Porte de Versailles fra 7. til -11 februar.

Her er mælkebilen efter sigende dog ikke med. Det er derimod Renault tre tons type BD postbil, som er fra 1909.

Den skulle modernisere postudbringningen ved at erstatte postetatens hestevogne. Senere blev bilen – som var udstyret med kardanaksel – er trofast og populær varebil i det franske bybillede.

Forhjulstrukken – med skydedøre

På udstillingen finder man også modellen Estafette, som dog først kom 50 år senere – i 1959.

Det var den første forhjulstrukne bil, og den var revolutionerende med sine skydedøre og lave læssehøjde samt flade gulv, som også ses i vore dages model Master. Med sin flade frontdesign var Estafette kendt for det gode udsyn.

Renault 4 har naturligvis også sin plads på udstillingen, og varebilsudgaven blev et naturligt indslag overalt i Europa. Herhjemme måske mest kendt som postbil. Den var billig i indkøb og i drift, bl.a. uden smørepunkter og forseglet vandkøle-system.

Folk købte bilen på stedet

Allerede i 1898 vakte Louis Renault opsigt, da hans Type A uhindret kunne forcere bakkerne på Montmartre gennem Rue Lepic. Med frontmotor og direkte gearkasse var bilen revolutionerende og på mange punkter med detaljer, som findes på moderne biler i dag.

Det var ikke Louis Renaults hensigt at sælge bilen, men folk langs vejen kom med købsordrer på stedet, og interessen betød faktisk begyndelsen på virksomheden Renault Fréres (Brødrene Renault).

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk