Peugeot-Citroën ejer i dag Opel, men samarbejdet om biludvikling går flere år tilbage – resultatet er bl.a. denne Opel Grandland-X.

Fransk teknik og tysk bilkultur i ét køretøj. Det lyder besværligt, men det er faktisk lykkedes i den nye Crossover-SUV fra Opel, Grandland-X.

Eksperter i Birkerød

Opel Danmark sælger ikke officielt bilen som gulpladebil, men hos deres forhandler Unicar i Birkerød, som er eksperter i at sælge ombyggede personbiler, har man udregnet en pris på en 1,6T aut. til 259.900 kroner plus moms, hvor hvidplademodellen koster 330.000 kroner.

Vores testbil med 1,2T teknik koster 20.000 kroner mindre på hvide plader – så det handler måske om 250.000 kroner plus moms.

Bygger på Peugeot 3008

Teknisk bygger den nye Opel på den cirka et år gamle Peugeot 3008 – og bygges på samme fabrik, men mens 3008 er mere til den bløde opsætning, har tyskerne strammet op med fastere affjedring, som passer godt til den måde, de fleste opfatter tyske biler.

Køreegenskaberne er i øvrigt gode og den klarer let et hurtigt sving på landevejen. Men man mangler trækkraft.

Testbilens lille 1,2T motor med kun tre cylindre er måske rimelig smidig, men den er ingen racer – og mange synes ikke om den udtalte tre-cylindrede lyd. Inklusive undertegnede.

2-liter diesel på vej

Men til sommer kommer en 2-liter dieseludgave med 177 hk og otte trins automatgears udgave. Den har endda trailervægt på to tons, hvor testbilen kun er på 1.100 kg (1.350 kg. med manuelt gear).

Den vil nok være mere oplagt som gulpladebil. Træktøjet (aftageligt på testbilen) koster dog ekstra.

590 kg. nyttelast

Til gengæld er der et varerum på mere end 1.600 liter – og bagest er der et ekstra rum under gulvet. Læssehøjden er 810 mm – indvendig dog 170 mm fra gulv til bagkant.

Nyttelasten er opgivet til 590 kg. Testbilen havde elektrisk bagklap med sensor

Grandland-X blev udviklet inden Opel blev opkøbt af General Motors, som i dag har meldt sig ud af EU, når det gælder afsætning af biler.

Ren Opel DNA

PSA og Opel har arbejdet sammen i mange år, men det vil blive mere udtalt, når alle Opel biler ad åre bliver udviklet sammen med PSA biler.

Men Opel har gjort alt for at gøre design inde og ude mere Opel end PSA. Det er typisk Opel DNA med samme front og linjer som andre nye Opel biler. Instrumenteringen er helt Opel – bortset fra den syv tommer navigationsskærm i farver.

Men Opels personlige assistent med sikkerhedsnødtjeneste, OnStar, har Opel for sig selv. Det gælder også de lækre AGR sæder (ekstraudstyr), der er udviklet sammen med ryglæger og giver eminent støtte.

Masser af udstyr
Men udstyrsniveauet i denne top-specificerede Innovation udgave er dog omfattende.

Her kan vi nævne skiltegenkendelse, linjevogter, nødbremse med skiltegenkendelse, elektrisk foldbare sidespejle, bakkamera for og bag, seks airbags, hillstart assist, regnsensor, sædevarme, varme i rat, tågelygter for, midter-armlæn med boks samt fartpilot/begrænser.

Testbilen havde også 17-tommer aluminiumsfælge med vinterdæk.

Bilen havde LED lys som ekstraudstyr, og det bliver man næsten afhængig af – så godt er lyset. Den havde også Bird View 360 graders kamera og det er godt for at undgå buler.

Fakta Opel Grandland-X 1,2T aut. Innovation:
Motor: Turbobenzin – 3 cylindre.
Slagvolumen: 1,2 liter.
Ydelse: 130 hk v. 5.500 omdr.
Moment: 230 Nm v. 1.750 omdr.
Gearkasse: 6 trins automatic.
Topfart: 188 km/t.
Acc. 0-100 km/t: 10,9 sek.
Forbrug snit: 19,2 km/l.
CO2 udslip ved blandet kørsel: 120 g/km.
Affjedring: Uafhængig for/semiuafhængig bag.
Bremser: Ventilerede skiver for/skiver bag. Esc. ABS. ASR.
Totalvægt/køreklar vægt: 1.960/1.370 kg.
Lasteevne: 590 kg.
Påhængsvægt m. bremser: 1.100 kg.
Læssehøjde udvendigt/indvendigt: 810/170 mm.
Dæk: Conti vinter 215/65 R17 på alufælge.
Sikkerhed: Nødbremse mellem 5- og 140 km/t.
Garanti fabrik: 2 år.
Ca. 250.000 kr. plus moms.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk