Den svenske batteriproducent Northvolt og Scania Trucks har indgået partnerskab om at booste udviklingen af tunge eldrevne køretøjer.

Scania vil investere 75 millioner danske kroner i en udvikling af batteriteknologi til lastbiler og busser.

Northvolt er til formålet ved at bygge en ny fabrik i nordsvenske Skellefteå.

Eksperter samles i Västerås

De to virksomheder vil sammensætte et team af eksperter og samarbejde på Northvolts forskningscenter, Northvolt Labs i Västerås i Sverige, med henblik på at udvikle og kommercialisere produktionen af battericeller, der er optimeret til brug i erhvervskøretøjer. Virksomhederne har også indgået en aftager-aftale vedrørende battericeller.

Elektrificeringen af køretøjer er voldsom udvikling, hvilket giver favorabel mulighed for mere bæredygtige transportløsninger.

Partnerskabet er et af flere strategiske initiativer inden for rammerne af Scanias ambition om at føre an i skiftet til et bæredygtigt transportsystem.

Et gennembrud

Hvad angår tunge lastbiler og busser, er den fortsatte udvikling af både opladnings-infrastrukturen og mere robuste, omkostningseffektive og bæredygtige battericeller af afgørende betydning for et stort markedsgennembrud for en holdbar kommerciel elektrificering.

Forskellige transportopgaver vil kræve forskellige elektriske drivlinjer. For at opnå maksimal effekt skal batteri- og celleteknologierne derfor udvikles til at understøtte forskellige behov.

Bæredygtige transportløsninger

”Vi ønsker at gøre det nemt for kunderne at vælge bæredygtige transportløsninger. Elektrificering vil spille en vigtig rolle i skiftet til et fossilfrit transportsystem. Men den nuværende brændselscelle-Bæredygtige teknologi skal videreudvikles for at kunne opfylde kundernes erhvervsmæssige krav til tunge busser og lastbiler. Med Northvolt som partner tror vi på, at vi kan gøre store fremskridt”, siger Henrik Henriksson, CEO og præsident for Scania – som er en del af Volkswagen Truck & Bus GmbH.

Produktionen af battericeller er energikrævende, og Sverige kan byde på en god forsyning af omkostningseffektiv grøn energi. Derfor er landet velegnet til produktion af bæredygtige batterier i stor skala.

Banebrydende proces

Northvolt bygger sin nye batterifabrik med en målsætning om at producere miljørigtige batterier i høj kvalitet med minimal CO2-udledning og de højeste ambitioner for genbrug.

”Med Scanias produkt- og erhvervsekspertise kombineret med vores banebrydende produktionsproces er vi overbevist om, at vi kan fremstille omkostningseffektive og miljørigtige battericeller af højeste kvalitet til tunge erhvervskøretøjer”, udtaler Peter Carlsson, CEO og medstifter af Northvolt.

Fakta om Northvolt

Northvolt blev grundlagt i 2016 med en mission om at fremstille verdens bedste batteri med minimale CO2-udledninger og de højeste ambitioner for genbrug. Formålet er at booste den europæiske omstilling til bæredygtig energi.

Northvolts team af eksperter bygger næste generations batterifabrik med fokus på procesinnovation, skala og vertikal integration.

Når fabrikken er færdig, vil den være Europas største batterifabrik og producere 32 GWh-batterikapacitet om året.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk