Vinteren er over os – og for første gang i lang tid med sne i hele landet.

Morgen- og aftentimer har tillige budt på glatte veje.

På trods af dette kører en betragtelig andel af personbiler stadig på sommerdæk.

Årets dæktælling

Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen har i uge fire over hele landet set på de danske personbilejeres brug af dæk i denne vinter.

Heldigvis er vinter- og helårsdæk stadig det foretrukne valg, er meldingen, men en stor andel kører fortsat på sommerdæk – på trods af vinterlige vej-forhold.

Kør efter forholdene

”Alfa omega er naturligvis at tilpasse farten efter forholdene. Selvom bilen har de rigtige dæk på, er man ikke uovervindelig, men det hjælper betydeligt på bremselængde og stabilitet i sving og ved vognbaneskift, hvilket kan være en afgørende faktor, om man havner i et uheld eller ej. Eller endnu værre, påkører en cyklist eller fodgænger,” siger Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

Forud for optællingerne var der frygt for en stigning i andelen af biler på sommerdæk, grundet Corona-situationen og færre kørte kilometer på vejene.

Forskydning af dækvalget

Dette viste sig heldigvis ikke at være tilfældet. Faktisk var der lidt færre biler på sommerdæk set i forhold til tællingen i januar 2020.

Men der er alligevel sket en forskydning af dækvalget.

Helårsdæk er et kompromis

”Andelen af biler på helårsdæk er steget omkring fire procentpoint, hvilket er sket mest på bekostning af vinterdæk, men også et lille fald i andel på sommerdæk. Helårsdæk er i dag meget bedre end for blot få år siden, men er stadig et kompromis. Skal bilen være klædt på til at yde det optimale, så gælder reglen om vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren stadig,” siger Volker Nitz.

Fakta dæktælling i januar 2021 (tallene er afrundet):
Personbiler med vinterdæk: 77 pct. = ca. 2.042.000 biler.
Personbiler med helårsdæk: 9 pct. = ca. 239.000 biler.
Personbiler med sommerdæk: 14 pct. 372.000 biler.

Rådet for Større Dæksikkerhed:

Rådet for Større Dæksikkerhed blev etableret i 1991. Formålet var, at udbrede- og højne forbrugernes- samt offentlige instansers kendskab til dæk – og alle sikkerhedsaspekter omkring dæk – på ealmennyttig og mærkeneutral basis.

Det er endvidere målet at udbrede kendskabet til bestemmelser og lovgivning for at medvirke til større trafiksikkerhed.

Rådet består af repræsentanter fra FDM, Teknologisk Institut,Dækimportørforeningen, Dæk Specialisternes Landsforening ogFabrikantforeningen for Regummierede Dæk.

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk