For vognmand Viggo Petersen i Høje Taastrup er et nyt 360 graders kamerasystem til lastbiler med til først og fremmest nærmest at eliminere risici ved højresvingsulykker – og samtidig minimere risiko for skader på lastbilen.

Fire kameraer – på siderne og for og bag på bilen – sikrer et surround system, der på en monitor i førerhuset viser lastbilen set fra oven og dermed alt, hvad der foregår rundt om bilen.

Færre skader
Vi har prøvet en MAN lastbil fra vognmand Viggo Petersen på en tur rundt på vejene omkring MAN i Greve – og ikke kun det, at man ser de bløde trafikanter ved siden og bagved bilen – man ser også kantsten og andre køretøjer, som man ellers kan have svært ved at få øje på.

”Udstyr til en enkelt bil koster måske 25.-30.000 kroner, men pengene er godt givet ud – for det svarer let til udgiften til en reparation efter en skade. Plus at vi ikke skal undvære bilen. Vi har kun haft dette Bird View 360 graders kamerasystem i få uger – men det er sikkert vi skal udbrede til flere af vores biler, hvor vi i dag har op imod 90 enheder,” siger IT chef hos Viggo Petersen, Jack Keldberg.

Advarselslyd
Kamerasystemet, som er fra producenten PSVT, er importeret af F. Bülow & Co. i Hedehusene. Ud over de fire kameraer, er der i bilen en otte tommer monitor.

Når man blinker til højre, vises hele højre side af bilen. Er der bløde trafikanter i den blinde vinkel, kommer der tillige en akustisk advarsel til chaufføren. Bakker man, fungerer systemet som bakkamera – også en fordel, når der bakkes til en læsserampe. Systemet viser farten på køretøjet – og skærmen slukker ved 30 km/t.

Overblik over busdøre
Ved præsentationen i Greve var der også en MAN shuttle-bus fra Hotel Crown Plaza i Ørestaden monteret med systemet.

”Der er stor interesse fra busselskaber. Systemet sikrer 100 pct. overblik over bussens døre – så chaufføren kan holde øje med af- og på-stigende passagerer. Ikke mindst bybusser, hvor chaufføren både skal holde øje med andre trafikanter og passagerer – plus til- og frakørselsmuligheder ved stoppestederne,” siger buschef hos MAN, Kim Lindegaard.

Stress i hverdagen
Lige nu er det nye system kun monteret i de to nævnte køretøjer, men MAN i Greve har kontakt med flere kunder, som er interesseret – og det er også præsenteret for de store busselskaber, som kan genkende problemstillingen både ved manøvrering og skader.

”Hos vognmand Viggo Petersen oplever man mere stress i hverdagens kørsel med den øgede trafik, hvor chafføren  skal nå de samme ruter på samme tid. Med Bird Watch 360 graders systemet får chaufføren bedre overblik,” siger direktør Thomas Bülow-Jacobsen  fra F.Bülow & Co.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk