Heste har historisk set altid været uundværlige til transportopgaver år – og først i årene efter anden verdenskrig fik bilerne for alvor udmanøvreret de stolte dyr.

I Bryggeriet Carlsberg bruges heste kun bruges sporadisk – mest som markedsførng.

Brygger J. C. Jacobsen begyndte med 14 heste til transport af øl efter åbningen af bryggeriet Carlsberg i 1847 – men efter et par år kom en ekstra stald til, og han nåede op på 28 heste.

Flere tappesteder i byen
I begyndelsen kørtes der kun med fustager, og særlige tappesteder i byen kom øllet på flasker. Men i 1903 fik bryggeriet egen tappehal, og så var der brug for flere heste til at køre øllet ud til værtshuse og købmænd. I dag er der flere værtshuse at nå ud til – men færre købmænd. Nu er der i stedet for supermarkedskæder.

Det betød et behov for næsten 200 heste i 1925, og selv efter bilernes ankomst, faldt antallet af heste kun lidt – i 1936 til 160 heste, men efter anden verdenskrig, hvor det var svært at få benzin til bilerne, nåede man igen op på 200 heste.

Syv heste tilbage
Efterhånden blev der dog færre og færre heste – i 1970 således 35 heste. Siden 1928 har der i øvrigt kun været indkøbt jyske heste, som er velegnede som trækdyr.

I dag er der kun syv heste tilbage, som siden 1992 – som fra begyndelsen – holder til på Gamle Carlsberg – tæt på museet. Stalden er da også en del af besøgsruten. Der kommer 250.000 besøgende til museet om året. Hestene er nemlig stadig vigtige for Carlsberg – men i dag som markedsføring.

”Vi bruger kun heste til distribution af øl i meget begrænset omgang – bl.a. i forbindelse med særlige begivenheder så som den årlige introduktion af den røde Tuborg. Men vi rider med hestene hver dag, for de skal røre sig,” siger Max Otto Nielsen, der er kusk på Carlsberg på tredje år.

Man kan godt bestille en hestevogn til en særlig begivenhed. Ud over de syv heste er der seks hestevogne.

”Vi har hestevognsture om sommeren, hvor man for 25 kroner kan få en tur på et kvarter,” siger Lars Aage Ipsen, der også har været fast kusk i et par år.

Erfarne øl-kuske
Begge kuske arbejdede med heste inden de kom til Carlsberg. Max Otto Nielsen var på et hestestutteri i Køge, men arbejdede også som travtræner på Charlottenlund Travbane. Lars Aage Ipsens familie har et ridecenter i Gram i Sønderjylland. Desuden er der Finn Frederiksen, der har været på Carlsberg i 10 år – og så er der Kaj på 73 år, der er gået på pension – men han kommer hver uge forbi stalden på sin racercykel. Han begyndte i stalden i 1960 – og har siden bl.a. lært de nye kuske at køre firspand.

Vil gerne have flere heste
Max Otto Nielsen så gerne, at bryggeriet igen ville bruge hestene til distribution i mindre omfang i sommermånederne, for i dag er der ikke øl med i hestevognene. Det er med få undtagelser i dag jo primært tænkt som markedsføring.

”Vi bliver da fotograferet 5-800 gange af turister, når vi kører en tre-timers tur om sommeren – f.eks. til Langelinie og tilbage. Man siger ofte, at heste er dumme, men man kan lære heste mange ting. De kan ikke finde ud til Langelinie – men kan godt selv finde hjem,” siger Max Otto Nielsen.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk