Nu skal biler, varebiler og lastbiler støje mindre, bestemte Den Europæiske Union ved et møde i østfranske Strassbourg i denne uge.

EU ønsker at øge presset på bilbranchen ved at stramme kravene for støj. Halvdelen af alle beboere i Europas bycentre er i dag udsat for trafikstøj på mere end 55 decibel.

Konstant støj gør folk nervøse og på sigt syge. Det er årsagen til de nye krav, der skal indføres trinvist.

Træder tidligst i kraft i 2019
En lov skal dog tidligst gælde fra 2019, så bilindustrien kan nå at omstille produktionen.

Men når det gælder detaljerne fra lovforslaget, skal de dog forhandles med medlemsstaterne.

For mellemklasse-køretøjer handler ændringen om en grænseværdi på højst 68 decibel mod 74 decibel i dag.

Rapport  fra Porsche
For sportsvogne og lignende sportsprægede køretøjer sikrede talsmænd (lobbyister) fra bilindustrien, at sportsvogne gerne må støje 74 decibel.

Det er kun et spinkelt flertal, der sikrede de 74 decibel. Miljømyndigheder havde krævet en grænse for disse biler på 71 decibel.

Talsmænd for bilbranchen havde bl.a. støttet sig til en rapport – fra Porsche.

Tab for folkesundheden
Gruppen af ”De Grønne” kritiserede kommissionen, at man havde svækket et i forvejen ikke særligt vidtgående krav om mindre støj.

”Vi anser resultatet af arbejdet som en sejr for bilproducenterne – og i hvert fald et tab for folkesundheden, sagde Michael Cramer, som er talsmand for de Grønne.

EU Kommissionen havde givet efter for den højtråbene billobby, som hans parti-kammarat Rebecca Harms udtrykte det.

Tvungen støj for elbiler
Til sammenligning støjer en motor-plæneklipper 70 decibel, og ved 80 decibel kan man kun få en samtale ved at råbe højt. Opholder man sig konstant i en sådan støj, får man høreskader.

Men støj kan også være praktisk en gang imellem. Samtidig med reglerne for maksimal støj fra køretøjer, bestemte man fra EU’s side også, at el- og hybridkøretøjer skulle forsynes med en støjkilde, så de bløde trafikanter kunne bliver advaret, når de støjsvage køretøjer kom kørende.

De endelige bestemmelser på dette område er dog endnu ikke fastsat.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk