Bilister kan spare en halv time ved at benytte Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord, når broen åbner for trafik næste mandag – men det er ikke gratis.

Men allerede på lørdag den 28. september åbner kronprinsessen selv sin og Danmarks nyeste bro.

Bilerne kommer først på broen mandag – efter broløbet og meget anden festivitas – men når de kører på den nye motortrafikvej, vil de ikke møde bomme ved broen.

Mast med kameraer

De skal heller ikke stoppe for at betale brotaksten på 14 kr. for køretøjer under 3500 kg og 41 kr. for køretøjer over 3500 kg.  I stedet vil de passere master med kameraer.

Masterne registrerer køretøjerne enten via deres nummerplade eller bizz, mens de kører over broen.

Sådan skriver Vejdirektoratet på deres hjemmeside.

Unikt at skulle betale

Men, som FDM skriver – glæden ved den hurtige og kønne tur over Roskilde Fjord kan dog blive blandet med irritation – eller det, der er værre.

Det er helt unikt i Danmark, at bilisterne skal betale for turen –hvor betalingsveje ellers har været forbeholdt landets to helt store broer – Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

”Udbygning af infrastrukturen bør ikke forudsætte brugerbetaling. Det er og bliver en samfundsopgave. Selv efter tre års nedsættelser af bilafgifterne lægger bilisterne stadig omkring 50 mia. kroner årligt i statskassen,” skriver FDM i medlemsbladet ”Motor.”

Behov for trafikal masterplan

Den samlede pris for bro og tilsluttende veje bliver ca. to milliarder kr.

FDM håber også, at der snart bliver sat retning på trafikpolitikken.

”Der er behov for en langsigtet masterplan for udbygning af vejnettet, der kan sikre fokus på udbygning af det, der giver mest mobilitet for pengene,” mener man hos FDM.

Kendt fra Norge og Sverige

Den nye bro ved Frederikssund har landets første free flow-betalingsanlæg. Det betyder, at trafikken lettere glider hen over broen.

”Den samme teknologi bruges allerede på veje og broer i vores nabolande Norge og Sverige,” siger Leif Tullberg.

Han er bestyrelsesformand i Fjordforbindelsen Frederikssund – og med-grundlægger af logistikvirksomheden DSV. Tullberg kommer selv fra Skibby i Hornsherred.

Fakta Kronprinsesse Marys Bro:

Personer og virksomheder, der forventer at benytte Kronprinsesse Marys Bro jævnligt, kan registrere deres nummerplade hos Fjordforbindelsen Frederikssund på www.fjordpay.dk, så vil betalingen ske helt automatisk. Har trafikanten allerede et bizz-abonnement, sendes registreringen af turen videre til det selskab, som trafikanten har sit abonnement hos, eksempelvis selskabet BroBizz A/S, der så vil opkræve beløbet for passagen af broen.

Har man ikke registreret sin nummerplade hos Fjordforbindelsen Frederikssund, og har man heller ikke en bizz, kan trafikanten betale for enkeltturen på www.fjordpay.dk mod et mindre administrationsgebyr per tur. Hvis man ikke betaler sin tur inden for fem dage, modtager man en opkrævning med et ekstra opkrævningsgebyr.

Betalingsanlægget består af to master på motortrafikvejen i Hornsherred. Masterne er udstyret med kameraer, der sørger for at beregne den rette pris for turen, mens køretøjet passerer. Prisen beregnes på baggrund af en 3D-scanning af køretøjets højde, bredde og længde.

Andre kameraer sørger for at aflæse køretøjets nummerplade, så trafikanten med et nummerpladeabonnement betaler via dette, mens en antenne aflæser signalet fra en bizz, hvis køretøjet har sådan en monteret.

Kronprinsesse Marys Bro krydser Roskilde Fjord og forbinder Frederikssund og Hornsherred. Den 1,4 km lange højbro bliver den anden af to broer over fjorden og gør dermed den eksisterende Kronprins Frederiks Bro fra 1935 selskab.

Anlægsarbejdet startede 2017, og lørdag den 28. september bliver Kronprinsesse Marys Bro og den nye fjordforbindelse åbnet.

Ud over den officielle åbning af broen byder dagen også på broløb og folkefest. Når broen er åbnet af kronprinsessen, skydes broløbet i gang, og broen åbnes for alle, så løbere og gående kan bruge broen og nyde udsigten – inden bilerne kommer mandag. Broløbet er arrangeret af to lokale løbeklubber, Out-Run Frederikssund og Fjordløberne Frederikssund. Der er udsolgt til broløbet. 10.000 løbere har købt startnummer.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk