Renault har netop løftet sløret for deres næste generation varebiler – som alle er elektriske. Eller E-TECH, som franskmændene kalder dem.
Renaults nyheder kommer få uger efter at Flexis præsenterede de samme biler – men uden navne på bilerne.
Flexis er et joint-venture selskab, skabt af Renault Group, Volvo Group og det store logistik og rederiselskab CMA/CGM Group – netop for at udvikle en varebil til fremtidens distribution.
To forhandler-kæder
De nye varebiler skal både sælges igennem Renault Group og Renault Truck-forhandlere (Volvo Truck Center) – mens CMA/CGM skal udgøre brugeren af bilerne. De har været med til at vælge udformningen af de tre nye varebiler.
Bilerne bygges på den samme skateboard platform og SDV (Software Defined Vehicle) arkitektur, som giver mulighed for at skabe skræddersyede løsninger på fremtidens elektriske varebil – og imødekomme individuelle behov, som man udtrykker det hos Renault.
Platformen er i øvrigt udviklet af et andet Renault-datterselskab – Ampere.
Tre mellem-modeller
Der er først og fremmest tale om afløseren for Trafic E-TECH – som bliver totalt fornyet.
Men også to nye E-TECH køretøjer, Estafette og Goélette.
Estafette blev vist som prototype på IAA transportmessen i Hannover i fjor – men nu er den klar til produktion. Goélette er ikke set i generationer.
Retro fra 1950’erne
Navnene blev brugt til varebiler tilbage i 50’erne – men ligesom med personbilerne er man i gang med en retropolitik, hvor man genbruger navne.
Tænk bare på de kommende Renault 4- 5 og 17-personbilsmodeller.
Estafette
Estafette blev bygget i 500.000 enheder mellem 1959 og 1980. I sin nye elektriske udgave er den 5,27 meter lang, 1,92 meter bred og 2,6 meter høj.
Perfekt som pakketrans-bil og den har da også en bred skydedør og en bagende bestående af en dør som et jalousiskab. Chaufføren har direkte adgang til varerummet – og trin op fra sidedøren.
Trafic
Trafic E-TECH er mellemklasse-varebilen – bygget til nærdistribution. Den har kort front og fås med maksimal akselafstand og maksimal højde på 1,5 meter for at kunne komme ned i p-kældre.
Vendediameteren er som på Renaults personbil Clio.
Dens E-TECH forgænger fik ikke mange år på jobbet, men dens tekniske opbygning gav den heller ikke mange chancer i klassen. Nu kommer den nye så til næste år.
Géolette
Herhjemme er der nok ikke mange, der husker en varebil med navnet Géolette. Den blev bygget fra 1956 til 1966 som dieselmodel.
Især i Frankrig forretningsejere og flåder brugte Géolette dengang – det var bilen til mange behov. Og sådan bliver det igen.
Fronten er som Trafic, men efter B-søjlen er den et chassis, så den kan opbygges efter behov – af fabrikken eller af en dansk opbygger. F.eks. med alukasse. Der er tre basisudgaver: chassis, box-bil og tipbil.
Kendt fabrik
De tre nye Renault varebiler er bygget på samme skateboard-platform, og de skal alle bygges på Renaults Sandouville fabrik, hvor Trafic også bygges i dag.
De nye biler udgør så midtergruppen af Renaults varebiler.
Master er overbygning
I toppen finder vi den nye Renault Master, der netop er valgt til Årets Varebil i Europa (Van of the Year) for 2025.
Den fås både som med diesel og el-teknik – samt snart også med brintteknik – og skal holde som model i mange år.
Den er også beregnet til længere transporter – og som elbil har den en rækkevidde på op til 460 km.
Slut med Express
I dag er den nuværende Trafic meget populær som dieselmodel – og den vil nok blive produceret sideløbende med den nye E-TECH Trafic i en periode.
I den mindste varebilklasse fortsætter Kangoo som hidtil – formentlig stadig med både diesel- og el-teknik (E-TECH).
Modellen Express – som før hed Dacia Duster – er ikke på programmet herhjemme længere. Den var faktisk den mest solgte varebil fra Renault.
Desuden sælges en lang række af Renaults personbiler som Van-modeller. Bl.a. de nye elmodeller Mégane- og Scénic E-TECH.
Ingen melding om Nissan
Hvordan Nissans varebiler, som produceres af Renault, vil arte sig fremover, er der ingen meldinger om.
Søstermodellen til Trafic hedder Primastar og sælges herhjemme kun som diesel. Derimod fås søstermodellen til Renault Master – kaldet Nissan Interstar – både med diesel- og el-teknik.
Søstermodellen til Renault Kangoo hedder Nissan Townstar – og fås kun i elektrisk udgave herhjemme. Townstar afløste Nissan EV200 for et par år siden.
Skilsmisse
Forholdet mellem Renault og Nissan er ændret – og Nissan går nu solo, hvor man før var i samme alliance.
Nissan skulle senest have gået ind i et ejerskab med Honda, men planen er p.t. skrottet.
Nissan har længe også haft ondt i økonomien, så deres fremtid er måske lidt usikker. Men mon ikke Nissan fortsat vil betale Renault for at bygge sine varebiler