(BARCELONA)

Med alle varebilsudgaver elektrificerede, er Ford helt klar til den grønne fremtid. Indenfor et par måneder kan den nyeste model – den elektriske Transit Courier – leveres i Danmark.

Vi har været i Barcelona for at prøve Fords nyeste line up – det vil sige E Transit Courier og Transit Connect med plug in hybrid teknik. Dertil .2 tons E Transit med op til 400 km rækkevidde og 89 kWh batteri.

Det gælder her 4,2 tons modellen med stort kørekort – oftest en chassis-opbygning. Den normale kassevogn, som vi prøvede i Barcelona forleden,  kører 320 km på e ladning strøm – og med lille kørekort.

43 kWh batteri

Den elektriske Courier kommer med et 43 kWh batteri og 136 hk elmotor med 300 km rækkevidde – så det er langt hen ad vejen en by og regionalbil. Med 293 km rækkevidde.

Men den har ikke som de større elvarebiler hos Ford en varmepumpe, selv om det forlænger rækkevidden med op til 10 pct.

Men selv om det ville en fordel i det kolde nord, kan den end ikke fås som ekstraudstyr. Bilen vil blive for dyr.

450 kg ballast

Den elektriske Courier havde en ballast på 450 kg – de øvrige Ford biler 300 km.

Der er kun 1-trins rekuperation via en L knap på en stilk på ratstammen. Vi kørte E Courier på en 100 km strækning, og den måske ikke hurtig, men fulgte godt med i trafikken.

Bilen virker hårdt affjedret. Vi opnåede dog et forbrug på 12 kWh/100 km.

Letkørt

Der er en flot digital instrumentering, men skærmen er svær at aflæse. Instrumentbrættet er præget af hård plast.

Og så er den letkørt. Man sidder fint bag rattet (i imiteret læder), men passagersædet virker ret hårdt – fordi det kan vippes frem i forbindelse med en luge i adskillelsen mellem kabine og varerum – til lange genstande.

Kun 750 kg. trailervægt

Varerummet i E Courier er det samme som i benzinudgaven – men rummet er øget med 25 pct. til 19,1 kubikmeter. Der er 700 kg. nyttelast – men kun 750 kg. trailervægt.

Der er LED lys i varerummet – og som noget nyt for varebiler en frunk i motorrummet på 44 liter, hvor ladekablerne kan opbevares. Så er der plads til mere gods i varerummet – bl.a. til to euro-paller.

Ford indrømmer, at overgangen til el er svær for mange. Derfor har man sat en QR kode på solskærmen, og med en hentet ned, kan folk sidde hjemme og lære bilen at kende.

Courier-modeller bygges på Ford Otasan fabrikken i Rumænien, mens de øvrige Transit modeller bygges i Tyrkiet og Polen.

Godt sælgende

Allerede nu er både den eksisterende E Transit på 2 Tons og E Transit Custom godt sælgende – og det gælder også Connct plug-in-hybrid udgaven (PHEV).

Den er nyest på markedet – og bygges af Volkswagen i Polen. PHEV udgaven af Connnect er i forhold til en dieselbil billig at købe og holde kørende herhjemme på grund af afgiftsfordele – så længe det varer – for afgifterne øges langsomt. Bilen fås kun som benzin og PHEV.

Den lader kun med 11 kWh hjemme og 40 kW DC ude. Den har bl.a. en trailervægt på 1.500 kg. – og må laste 761 kg. Den har en el-rækkevidde på 122 km.

122 km på ren el

PHEV udgaven udgaven af Connect er i forhold til en dieselbil billig at købe og holde kørende på grund af afgiftsfordele – så længe det varer. Den fås kun som benzin og PHEV.

Den lader kun med 11 kWh hjemme og 40 kW DC ude. Den har bl.a. en trailervægt på 1.500 kg. – og må laste 761 kg. Den har en rækkevidde på ren el på 122 km.

Nyt i Connect er FlexCab – hvor der er to sæderækker og varerum bagest, og hvor anden række kan vippes frem mod forsæderne. Det en ordning, som herhjemme kun kan bruges som en dobbeltkabine-løsning til varebiler – eller er bilen en personbil med dertil medfølgende afgift.

Transit jubilæum

Ved præsentationen i Spanien blev vi vidner til en video, hvor en Ford kunde udtalte sig positivt om Telematics. Han havde fået stjålet bilen – men den blev fundet ved hjælp af Telematics.

De første Transit biler kom frem i 1965, så de fejrer i år 50 år jubilæum. Ford gør ekstra meget ud af Telmatic, hvor man bl.a. kan følge sin Ford varebil. Noget der har været kendt i lastbiler længe.

Selv om el-varebiler går frem herhjemme, så er det fortsat faldende i f.eks. Tyskland, hvor de i dag ligger på fem pct. Herhjemme går det frem til i dag over 20 pct.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk