Den danske deltager i finalen Jørgen Aalbæk Hansen avancerede ikke videre til podiepladserne, da Drivers’ Fuel Challenge 2014 blev afviklet forleden i Göteborg.

Men det var en god præstation at nå finalen blandt de 23 bedste i verden ud af de i alt 11.000 deltagere, man startede ud med.

Det er ikke raket-filosofi at spare brændstof. Med små midler kan lastvognschauffører gøre en stor forskel for brændstofforbruget og spare penge for virksomheden. Det demonstrerede Christian Scheiflinger fra Østrig, som takket være velplanlagt kørsel tog sejren hjem i verdensfinalen i økonomiløbet.

Kend din lastbil
”Det er meget vigtigt at kende systemet. Du skal vide præcis, hvordan lastvognen reagerer på dine kommandoer. Hvis du har fuld forståelse for, hvordan lastbilen fungerer, og hvorfor den reagerer, som den gør, så kan du forbedre din kørsel og forbedre brændstofeffektiviteten, siger Christian Scheiflinger.

Men alle 23 finalister er dygtige. Det gælder om at tilpasse sig trafikken og udnytte den kraft, der er i en fuldlastet lastvogn i bevægelse.

”En kyndig chauffør ved, hvordan han eller hun skal bruge lastvognens tyngde til sin fordel,” siger Andrew Low, Driver Development Manager hos Volvo Trucks og ansvarlig for Drivers’ Fuel Challenge ruten.

En tredjedel af udgifterne
For et vognmandsfirma af gennemsnitlig størrelse står brændstofomkostningerne for godt en tredjedel af udgifterne.

Volvo Trucks’ egne tal viser, at en brændstofeffektiv chauffør kan spare op til 10 pct i brændstofforbrug, hvilket på lang sigt indebærer store besparelser for firmaet.

Finalen, som fandt sted i Gøteborg forleden, er en af mange måder for Volvo Trucks at gøre opmærksom på, hvor stor en forskel chaufføren faktisk kan gøre.

”Det handler om at skabe bevidsthed omkring, hvor stor en forskel hver enkelt chauffør faktisk kan gøre. Konkurrencen er en måde for os at bidrage til det. Brændstoføkonomisk kørsel er noget, alle chauffører kan lære sig, men det tager tid og kræver hårdt arbejde hver dag,” siger Vesna Jovic, projektleder for Drivers’ Fuel Challenge.

Fakta – tre trin i brændstoføkonomisk kørsel:

1. Tilpas dig trafikken:
For at køre brændstoføkonomisk kræves det, at chaufføren lærer sig at læse og tilpasse sig trafiksituationen. Det gælder om at køre så jævnt som muligt – hele tiden.
2. Vær et trin foran:
Chaufføren skal hele tiden være forberedt på uforudsete hændelser: Bilen foran kan bremse op eller en cykel kan dukke frem rundt om det næste gadehjørne. En brændstofeffektiv chauffør er en chauffør, som er opmærksom og hele tiden er et trin foran andre trafikanter.  
3. Lær din lastvogn at kende:
For at få det maksimale ud af en lastvogn gælder det om at lære alle dens funktioner at kende så godt som muligt. Godt kendskab til, hvordan lastvognen fungerer, og hvilken slags kørsel, den kræver i forskellige situationer, er et kæmpe skridt til at reducere brændstofforbruget.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk