Volvo Truck går nu forrest, når det gælder rækkevidde i ellastbiler. 600 kilometer er meldingen fra hovedkvarteret i Göteborg.

Der er tale om en stor batteripakke i deres nye FH Aero model på hele 780 kWh.

Til sammenligning har Mercedes-Benz lanceret deres e-Actros 600 med en rækkevidde på 500 kilometer – med en batteripakke på 621 kWh.

Leveres om et år

Volvos Aero elbil lander dog først på markedet om et år, hvor den nye elektriske e-Actros kan leveres lige nu.

Det skal også nævnes, at Volvo allerede har fem års erfaring med ellastbiler – og leverer masser af ellastbiler over hele kloden.

Der er faktisk leveret 5.000 ellastbiler fra Volvo i 50 lande på jorden lige siden.

Otte modeller

Volvo Truck har otte ellastbiler i forskellige modeller og størrelser – til alle formål – siden man startede med ellastbiler i 2019. En af de store danske kunder er DFDS.

Det er stadig overvejende køretøjer til lokal- og regionalkørsel – bl.a. distribution, renovation samt bygge- og anlæg, man i første række ser batterielektriske lastbiler fra Volvo i brug.

Nu følger så mulighed for eksportkørsel – og det vil især batte, når det gælder om at nedbringe CO2 udslip.

De samme opgaver

Volvo peger på, at den lange rækkevidde betyder, at ellastbiler nu kan udføre de samme opgaver som diesellastbiler.

Det kræver dog flere megawatt ladestandere (MCS) rundt om i bl.a. Europa, før det hele ”spiller” – men det gælder jo for alle mærker.

Store batteripakker fylder meget på lastbilen – og vejer meget – men det bliver bedre efterhånden som batterierne bliver lettere.

Lader på 40 minutter

I den nye Aero ellastbil er der opladning 20-80 pct. på bare 40 minutter – og det skal sammenholdes med hviletidsbestemmelserne for første lovpligtige pause på 45 minutter efter fire og en halv time.

Mercedes-Benz og Volvo Truck arbejder i øvrigt sammen om forskning i forhold til en anden grøn transportløsning – nemlig brintlastbiler.

Men her halter det stadig lidt efter med påfylde-logistikken.

Alle har ellastbiler

Indenfor ellastbiler er de fleste producenter i dag i stand til at levere ellastbiler.

Herhjemme skal vi også nævne MAN, som har leveret e lastbiler i lange år. Dertil Scania i samme gruppe som MAN (Volkswagen). Scania er store i renovations-branchen (sammen med Mercedes.)

Volvo Truck-datterselskab Renault – som faktisk var pionerer på ellastbiler – benytter stort set samme teknik som Volvo.

Erfaring fra busproduktion

DAF har leveret ellastbiler til entreprenørbranchen – f.eks. til byggemarkeder – og til distribution.

Iveco har netop meldt ud, at de er klar med deres ellastbiler S-eWay, og Ford Trucks er også langt med deres ellastbiler.

Mange af lastbilproducenterne har trådt deres batterielektriske barnesko i deres respektive busdivistioner, som har et solidt fodfæste i de fleste europæiske lande.

Kina leverer flest batterier

Fælles for allesammen er, at der især benyttes batterier/battericeller fra Kina – i alle produkter.

Scania har netop skrottet svenske Northvolt til fordel for kinesiske CATL som leverandør til deres ellastbiler.

80 pct. af al batteriproduktion er i dag fra Kina, og Kina sidder også på forarbejdning af de sjældne mineraler, der bl.a. anvendes til elkøretøjer.

(Kilde: Kina-ekspert og freelance-journalist med tilknytning til Dagbladet Politiken Flemming Ytzen.)

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk