4.000 gange om året rykker Vejdirektoratet ud for at fjerne sofaer, murespande og juletræer, som ryger af traileren og ender på kørebanen. Det skaber farlige opbremsninger, det giver kø og det koster samfundet store og unødige ressourcer.
En ny animations-film fra Vejdirektoratet skal få bilister til at huske at spænde godset fast til bilen og traileren. Filmserien fortæller også, hvad man skal gøre, hvis man møder tabte genstande på vejen.
Filmen giver en venlig påmindelse til trafikanterne og rummer også information om, hvad man skal gøre som bilist, hvis man støder på tabt gods på vejen.
Farligt at tabe gods
At tabe gods på kørebanen er farligt. Ikke kun for de bilister, der kører umiddelbart efter en trailer, som taber noget, og som derfor enten rammes eller forsøger at undgå at blive ramt, men også for de bilister, der kommer lidt senere – ofte med 90-130 km/t – og pludselig opdager, at de skal reagere på en skovl eller en pose med haveaffald, der ligger og flyder på vejbanen.
Ud over problemet med trafiksikkerheden, kan tabt gods på motorvejen give anledning til kø. Når bilerne pludselig må bremse op for en tabt genstand på vejbanen, eller når motorvejen skal spærres af for at man kan fjerne den tabte genstand, så sinker det trafikken.
I 2012 rykkede Vejdirektoratet ud 3.787 gange for at rydde motorvejen for tabt gods.
En farlig arbejdsplads
”Motorvejen er en utrolig farlig arbejdsplads, og af hensyn til både bilistens og vores egen sikkerhed, skal der i visse tilfælde sendes to til tre personer, to biler samt en tavlevogn ud for at rydde op. Det koster fra 1.000 kroner, hver gang bare én bilist ikke har sikret sit gods godt nok, fortæller driftsdirektør i Vejdirektoratet Niels Christian Skov Nielsen.
Regningerne ender hos alle borgere som skatteydere – eller, hvis Vejdirektoratet kender synderen, hos synderen selv.
Ser man på, hvad det er, der bliver tabt på vejene, så er det oftest forskellige autodele, der flyver af traileren eller ladet under kørslen. Dernæst kommer ting som sten, jord, grus og værktøjer. Og som noget af det mere sjældne – møbler, cykler og maskiner, oplyser Vejdirektoratet.
Også til håndværkere
Filmen henvender sig ikke kun til privat bilisten men også til håndværkeren, eftersom en del af de ting, der bliver tabt på vejen, kan stamme fra håndværkeres ladbiler og trailere.
Hvis man som trafikant ser tabt gods ligge og flyde på vejen, så må man af hensyn til sin egen og andres sikkerhed aldrig standse bilen og flytte det tabte gods væk fra vejen – eller samle det op.
Ring i stedet til Trafik Informations Centret på 80 20 20 60, så sørger Vejdirektoratet for at samle genstandene op.