Toyota, som med modellen Mirai er blandt pionererne med brintteknologi til biler, er klar med en ny generation brintteknologi i form af et helt nyt brændselscellesystem.
Systemet er designet til at opfylde de særlige behov i bl.a. lastbiler – med samme holdbarhed som traditionelle dieselmotorer.
VDL skal distribuere
I forvejen har Toyota leveret deres brintteknologi til hollandske VDL Group, som har indbygget den i DAF-lastbiler. Men også franske Hyliko.
VDL Group skal iøvrigt stå for en del af Toyotas distribution i Europa med brintlastbiler – med Toyotas brændselsceller integreret.
Introduktion i 2026
Det nye system byder på forbedringer i ydeevne, effektivitet og en reduktion i omkostninger sammenlignet med den tidligere generation af brintteknologi.
Introduktion forventes allerede fra næste år.
Ikke kun el
At Toyota ikke – som de fleste i bilbranchen – satser på el som drivmiddel, hænger sammen med, at der skal mere end én teknologi til at sikre grønne omstilling i hele transportsektoren.
Af samme årsag arbejder koncernen på at udvikle flere forskellige teknologier for på den måde at sikre, at der i fremtiden findes CO2-neutrale løsninger til alle dele af transportsektoren og til alle egne på kloden.
10 år med Mirai
Toyota har i flere årtier arbejdet på udviklingen af batteriteknologier både til hybridbiler og fuldt elektriske køretøjer så som elbiler.
Sideløbende har Toyota udviklet brintteknologi siden starten af 1990’erne og introducerede verdens første dedikerede brintbil, Mirai, der betyder fremtid på japansk.
Det var i 2015 – og bilen blev introduceret i fem lande i verden – herunder også i Danmark.
Ingen brinttanke i Danmark
Fem år senere blev anden generation brintteknologi introduceret i en ny Mirai brintbil, der stadig kan købes den dag i dag, og hvis eneste udledning under kørslen er vand.
Herhjemme er der dog p.t. ingen brint-fyldestationer – men det kræver der på sig af EU.
20 pct. bedre rækkevidde
Tredje generation brintteknologi har højere energitæthed, hvilket betyder en 20 procent længere rækkevidde end den seneste generation.
Samtidig er holdbarheden gjort endnu bedre – og kan sammenlignes med en driftssikker dieselmotor.
Et ændret design af brændselscellen samt en øget produktion vil desuden bidrage til en reduktion af omkostningerne med op til en tredjedel – ifølge Toyota.
Enpreprenørmaskiner
Den nye generation brintteknologi vil være mulig at installere i en bred vifte af forskellige køretøjer og produkter.
Det kan dels ske i personbiler, hvor den forbedrede effektivitet i brændselscellen giver en længere rækkevidde, og dels i tunge lastbiler, hvor den nye teknologi tilbyder en driftssikkerhed som diesel – samt en høj effekt,” siger pressechef Anders Tystrup hos Toyota Danmark.
Derudover er den nye generation brintteknologi designet til at være mere kompakt, hvilket gør det lettere at integrere i andre typer af kommercielle køretøjer – så som entreprenørmaskiner med stort behov for høj ydelse, men begrænset plads til den teknologi, der skal levere ydelsen.
100.000 brændselsceller
Brændselscellen, der producerer strøm til en elmotor ved brug af brint og ilt, er den ubetinget dyreste del ved et brintdrevet køretøj, uanset om der er tale om en entreprenørmaskine, personbil, varebil, bus eller lastbil.
Toyota forventer, at man med en årlig produktion på 100.000 brændselsceller til alle typer af transportmidler og produkter vil kunne reducere omkostningerne til brændselscellen med op til 37 procent i 2030.
Halvere omkostninger
Udviklingen af Toyotas tredje generation brintteknologi er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at fremme brintteknologi og skabe et bæredygtigt brintsamfund, er meldingen fra Toyota.
”Faktisk er der potentiale til at halvere omkostningerne til brændselscellen sammenlignet med i dag, hvis man kan skalere produktionen op til 200.000 om året i 2030,” siger Anders Tystrup.
Til skibe
Derudover har Toyota indgået partnerskab med norske Corvus om brintteknologi til skibsfart, med det franske mobilitetsselskab, GCK, der vil ombygge dieselbusser til nulemissions brintbusser – samt med Hydrogen Refueling Solutions og elselskabet ENGIE.
Sammen skal de udrulle en ny, alsidig og omkostningseffektiv infrastruktur til tankning af brintkøretøjer.
”Toyota vil med den nye generation brintteknologi fortsætte samarbejdet med partnere på tværs af forskellige industrier for at realisere et brintsamfund i samarbejde med lokale myndigheder og andre virksomheder, brancheforeninger og organisationer,” fortæller Anders Tystrup.