Et nyt engelsk samarbejde med Ford i spidsen er i gang med at udvikle et nyt system for trafiksikkerhed.

Systemet vil gøre det nemmere og mere sikkert at komme frem i trafikken via data fra tilkoblede køretøjer (connectivity) og intelligente vejsensorer.

Det handler om arbejdet på et datadrevet værktøj, der vil analysere data fra tilkoblede køretøjer, intelligente vejsensorer og lokale myndigheder for at skabe højere trafiksikkerhed. Målet er at kunne forudse de områder med højest risiko for trafikuheld og identificere årsagerne.

Forebyggende indsats

Indsigten kan give storbyer verden over mulighed for at gøre en forebyggende indsats på de veje og i kryds, der udgør den største sikkerhedsrisiko for trafikanter.

“Snart vil alle nye køretøjer være tilkoblet online, og det ser vi som en klar mulighed for at mindske antallet af trafikuheld. Ved at samarbejde med førende innovatører, eksperter og akademikere på området – og med støtte fra det britiske institut ”Innovate U.K.” – er vi overbevist om, at vi på længere sigt kan optimere trafiksikkerheden og mobiliteten for millioner af mennesker verden over,” siger Jon Scott, projektleder for City Insights hos Ford Mobility i Europa.

Arbejder med partnere

I forbindelse med projektet arbejder Ford Mobility tæt sammen med en gruppe partnere, herunder Oxfordshires amtsråd, virksomheden Vivacity Labs – der specialiserer sig inden for sensorer med kunstig intelligens – samt Loughborough Universitets forskningscenter for trafiksikkerhed.

Samarbejderne støttes af Transport for London, som er den ansvarlige myndighed for Londons omfattende transportsektor.

Ford har denne sommer påbegyndt det 18 måneder lange samarbejdsprojekt, hvor data fra mere end 700 person- og varebiler i London og Oxfordshire bliver indsamlet og analyseret.

100 vejsensorer

Deltagerne i projektet deler deres data frivilligt. De mange data vil blandt andet give detaljeret information om, hvor bilisterne bremser, accelerer, bruger rattet mest og lignende. Disse data bliver samtidig kryds-refereret med indsamlet data fra 100 vejsensorer.

Med vejsensorerne, der er udviklet af Vivacity Labs, vil maskinlæringens algoritmer være i stand til at opdage næruheld og registrere bevægelsesmønsteret for bløde trafikanter som fodgængere og cyklister samt køretøjer, der ikke er tilkoblet online. Alle data er anonymiseret.

”Dette projekt giver os mulighed for at bruge vores forskning i kunstig intelligens til at gøre vores veje mere sikre og samtidig se på, hvordan vi kan integrere systemerne i Ford Mobilitys økosystem,” siger Peter Mildon, Chief Operating Officer hos Vivacity Labs.

Data fra 1,6 mio. test-kilometer

Ford Mobility har tidligere foretaget to vellykkede pilotprojekter i London med data fra tilkoblede biler, der i alt har tilbagelagt mere end 1,6 millioner km i den engelske hovedstad.

Ved hjælp af disse har Ford Mobilitys analytikere og forskere identificeret en række trafikpunkter med øget risiko for ulykker, og videregivet informationen til lokale myndigheder med anbefalinger til løsninger.

Anbefalingerne inkluderer alt fra at fjerne udsynshæmmende planteliv langs kørebanen til at indføre højere skilte.

Også på kontinentet

Ford Mobility samarbejder også med de tyske myndigheder i Køln og de spanske myndigheder i Valencia for at finde frem til flere måder, hvorpå data fra tilkoblede køretøjer og infrastrukturer kan forbedre mobiliteten i byområder.

Også da Ford testede den nye Plug-In udgave af Ford Transit Custom, brugte man byerne London, Köln og Valancia til feltprøvetests – ud fra den betragtning, at Ford har afdelinger/fabrikker i alle tre byer.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk