Varebils-chauffører er måske de værste til ikke at sætte farten ned, når vejen er knastør – hvis man skal tro på Vejdirektoratets målinger.
Det forklarer måske mange af de ulykker, som især opstår om sommeren.
Masser af kræfter under motorhjælmen – og det går derudaf. Selv om man måske ikke er vant til at håndtere en kraftig varebil. Det betyder mange trafikulykker, som kunne undgås ved afdæmpet kørsel. Især om sommeren.
Spiritus, fart og uopmærksomhed
Årsagen er bl.a. et mix af spiritus, fart og uopmærksomhed.
Når solen skinner, vejene ser fine ud og musikken flyder ud af højttalerne, så er der en tendens til at vi træder lidt for hårdt på speederen. Med andre ord: vi kører for stærkt på vejene om sommeren.
“Det betyder at vi skal bruge flere meter på at bremse, hvis der kommer en cykel, barn eller en anden bil på tværs. Det er en af forklaringerne på, at der sker flere ulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne om sommeren end om vinteren. Når der om vinteren er sne og is på vejene, så sætter vi automatisk farten ned. Det betyder, at vi ofte slipper med buler i bilerne. Men om sommeren kører vi hurtigere, og det betyder, at skaderne bliver voldsommere, når ulykkerne sker, siger Søren Ørsted Pedersen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Alkohol et stort problem
Et andet problem om sommeren er alkohol. Når der er mange fester, middage, festivaler og sommerhygge, så bliver der også drukket alkohol. Ofte er arrangementerne impulsive, og mange glemmer at få aftalt på forhånd, hvem der kører hjem.
”Om sommeren er der mange spritulykker på vejene. Af samme grund er det i den periode, at vi har kampagner mod spritkørsel og politiet sætter ind med ekstra spritkontroller, siger Søren Ørsted Pedersen fra Rådet for Sikker Trafik.
Varme og træthed
Et tredie problem er varmen og træthed. Når bilen er kogende varm, så bliver vi ofte sløve, trætte og dermed uopmærksomme. Netop uopmærksomhed er en medvirkende faktor til hver tredie trafikulykke på vejene.
”Når det er varmt, så er det vigtigt at drikke rigeligt med vand og holde mange pauser, hvis man skal ud og køre langt. Hvis man er træt og sløv, så hold ind til siden og nyd en pause på et kvarter, hvor man lige får hvilket hjernen, siger Søren Ørsted Pedersen.
Faktaboks: Brug fornuften.
Sæt farten ned.
Hold god afstand.
Sørg for hvile, mad og vand, hvis man skal køre langt.