Også i Sverige vinder elektrisk distribution indpas. Sveriges største dagligvareforretning ICA – med 1.300 butikker i hele landet og en markedsandel på 36 procent – er begyndt at køre varer ud med elektrisk lastbil.

I første omgang gælder den en enkelt Volvo FE Electric, der skal levere kølevarer i Stockholm city.

Lokalt er der ingen forurening – og så kører den også uden at forurene luften med dieselpartikler og helt støjfrit, så man med fordel kan levere varer til butikkerne udenfor spidsbelastnings-tidspunkter.

Aftale fra november 2020

Lastbilen kommer på gaden inden for et par måneder.

Leveringen af den grønne lastbil markerer det vigtige første skridt i samarbejdet mellem Volvo Trucks og ICA, der blev annonceret i november 2020, og som vil identificere elektrificerede løsninger for at reducere miljøbelastningen ved varetransport, som Volvo udtrykker det.

For at finde egnede ruter til elektrificering har ICA og Volvo Trucks’ eksperter inden for elektromobilitet i fællesskab undersøgt parametre som nyttelast, kørecyklus, rækkevidde og karosseriløsninger for at optimere anvendelsesområderne for den nye elektriske lastbil i ICAs drift.

Analyse af detaljer

Sammen med ICA har Volvo Trucks analyseret flere transportruter inden for deres svenske logistiknetværk med støtte fra deres elektriske rækkevidde-simulator.

”Deling og analyse af detaljerede data har været afgørende for at hjælpe med at beregne energiforbruget til transporter – inklusive læsning og losning – på virkelige ruter og i trafiksituationer i realtid og derved finde den bedst mulige løsning til ICAs daglige transportopgaver,” siger Johan Larsson, Volvo Trucks direktør for Electric Solutions.

Den fuldelektriske Volvo-lastbil bestilt af ICA kræver ikke ekstra dagopladning for sin specifikke rute, hvilket gør det let at udskifte det nuværende køretøj med en elektrisk model.

Fossilfri transport i 2030

ICA Sverige har lang erfaring med at arbejde for at reducere deres virksomheders miljøpåvirkning.

ICA-koncernen har sat et mål for sit svenske datterselskab om at have et helt fossilfrit vejtransportsystem inden 2030, og for byområder skal dette mål nås allerede inden 2025.

Målet nås ved at investere i ny teknologi og undersøge, hvordan initiativer til øget national produktion af biobrændstoffer kan støttes.

Også el på lange strækninger

En vigtig del af samarbejdet mellem Volvo Trucks og ICA involverer elektrificerede transportløsninger i Sverige, både i bycentre og til sidst også på længere ruter mellem byer.

ICA Sverige og Volvo Trucks vil samarbejde om at lægge grundlaget for elektriske transportløsninger ved at benytte eksisterende produkt- og servicetilbud og sammen teste nye teknologier.

Volvo ellastbiler siden 2019

Volvo FE Electric blev lanceret i 2019 sammen med dens søstermodel Volvo FL Electric og er fuldt elektriske lastbiler, der er meget velegnede til distributions- og renovationskørsel.

Volvo Trucks kører nu også test på sine elektriske tunge Volvo FH-, Volvo FM- og Volvo FMX-lastbiler, som vil blive brugt til både regional transport og byggeri i byer i Europa.

Salget af disse lastbiler starter i løbet af 2021 med serieproduktion, der starter i 2022.

Fakta om Volvo FE Electric til ICA Sverige:

Volvo FE Electric 6 x 2
Vogntogstotalvægt 26 ton
Fire batteripakker med 66 kWh/batteri
Specialbygget opbygning med køleenhed, der drives af lastbilens batteri, installeres af en opbygger

Fakta om ICA Sverige:

Med omkring 1.300 butikker og en markedsandel på cirka 36 procent er ICA den førende dagligvareforhandler i Sverige. Virksomheden opererer i samarbejde med uafhængige ICA-forhandlere, der ejer og driver deres egne butikker, hvilket gør det muligt for dem at skræddersy koncepter og tilbud til den lokale efterspørgsel. ICA Sverige driver transporter svarende til ca. 125.000 kilometer om dagen for at levere til sit butiksnetværk.

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk