Dækproducenter kikker mod vintervejret i Danmark, når de udvikler de nyeste vinterdæk. I hvert fald synes den ofte våde danske vinter igen at have stået model til årets kollektion.

Det mener FDM efter at have deltaget i  årets store test af i alt 34 vinterdæk. Testen sker i samarbejde med FDM’s europæiske søster-klubber.

Som i tests, der er foretaget på sommerdæk i foråret, er størrelserne på dækkene i testen de samme. Det gør testen meget interessant for danske bilejere. Der er nemlig tale om dæk i størrelserne 14-tommer (165/70) og 16-tommer (205/55).

De mest solgte dækstørrelser
Hvor 16-tommer dækket er Europas mest solgte dækstørrelse til mellemklassebiler, passer 14-tommerdæk til en lang række mindre køretøjer.

”Vinterdæk er ikke bare afgørende for sikkerheden, de har også stor betydning for fremkommeligheden. Der er derfor ingen vej uden om vinterdæk, hvis man vil køre i vinterføre. I Danmark er vinteren dog ofte mere våd end hvid, og det er netop egenskaberne på våd vej, der adskiller testens bedste dæk fra de dårligste,” siger bilteknisk redaktør ved medlemsbladet ”Motor”, Søren W. Rasmussen.

Allround egenskaber
Mens de fleste af testens dæk ingen problemer har med at finde fodfæste i både sne og is, er det netop på allround-egenskaberne, som dansk vejr og danske veje stiller krav til, de dårligste dæk falder igennem. De er ganske enkelt uegnede til kørsel på våd vej, som er det parameter, der vægtes højest.

”Der stilles forskellige krav til vinterdæk rundt om i Europa. Mange steder ligner vinteren dog den danske, og derfor er vi i FDM glade for, at man i testgruppen har valgt at prioritere andet end blot sne og is, når man ser på, hvad der gør et vinterdæk godt. Det betyder, at testen bliver langt mere brugbar i forhold til danske forhold,” siger Søren W. Rasmussen.

Vælg efter behov
Markedet for dæk er stort og kan nemlig hurtigt virke ret uoverskueligt.

”Her er vores test en god guide, der kan hjælpe én med at finde det dæk, der passer bedst til ens behov og bil. Vigtigst er dog, at man vælger et dæk, der klarer sig godt på våd vej. Det er kort og godt et spørgsmål om sikkerhed,” siger Søren W. Rasmussen.    

Ma kan se alle resultaterne fra årets vinterdæktest på FDM’s hjemmeside og i bladet Motors oktober-nummer.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk