I morgen afsløres vinderen af ”International Van of the Year 2021.”

Det plejer at ske under pomp og pragt på en transportmesse et sted i Europa – i reglen på skift mellem IAA i Hannover og Solutrans i Lyon – men Corona pandemien har tvunget juryen, der består af 24 medlemmer, til at afholde præsentationen digitalt.

Det hele sker i morgen torsdag formiddag kl. 11 via juryens hjemmeside www.van-of-the-year.com. Her er nedtællingen allerede i gang.

Test er mest sket lokalt

”Da juryens medlemmer i Europa inklusive Rusland på grund af krisen ikke har kunnet rejse for at tage nyheder i øjesyn i fællesskab, er det sket på en blanding af virtuelle konferencer på nettet og lokale test af de biler, der kunne nå frem,” udtaler juryformand Jarlath Sweeney fra Irland.

Det er første gang siden første Van of the Year pris blev uddelt til Volkswagen Transporter T4 i 1991 for året 1992, at der ikke er en festivitas i forbindelse med overrækkelsen.

VOTY’s redaktør Carsten Teiner har repræsenteret Danmark i juryen siden prisen for 1993 blev overrakt til Nissan Sunny Van.

Halvdelen er elektriske

Prisen for 2021 er trods alt spektakulær, fordi halvdelen af de nominerede varebiler er elektriske. Nemlig Mercedes-Benz e-Sprinter samt trillingerne fra PSA – Peugeot e-Expert, Citroën e-Jumpy og Opel e-Combo.

Til næste år bliver trillingerne i øvrigt til firlinger, når Toyota Proace Electric kommer på markedet.

Prisen for 2020 gik dog også til en ”grøn” varebil – nemlig Ford Transit Custom Plug-In Hybrid. Der har også været nomineret en el-varebil tidligere – den elektriske Renault Kangoo Z.E. i 2012, der ydermere vandt prisen.

To kandidater på diesel

De andre kandidater for 2021 er den opdaterede Mercedes-Benz Vito med nye Euro 6d-motorer og forbedret sikkerhedsudstyr (så som adaptiv fartpilot) – samt de nye udgaver af Ford Transit, Active og Trail med antispin-system og alternativt firehjulstræk.

Prisen er i år dedikeret den velrenommerede og højt værdsatte svenske jury-kollega Anders Karlsson, som tragisk mistede livet tidligere i år.

Den officielle overrækkelse af prisen til vinderen skulle efter planen foregå i begyndelsen af 2021.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk