En dugfrisk analyse fra Kræftens Bekæmpelse har vist, at fem procent af alle, der får konstateret diabetes (sukkersyge) i Danmark, har fået lidelsen på grund af vejstøj. Det drejer sig om 14,000 mennesker.

Analysen har udgangspunkt i en undersøgelse af 60.000 mennesker fra København og Aarhus,og der er en klar sammenhæng mellem at udsætte sig selv for daglig trafikstøj og livsstils-sygdommen diabetes.

Livsstilsfaktorer
“Man har sporet de undersøgte borgeres adresser og baseret på dem, har man tjekket, hvor meget trafikstøj, der har været på adresserne. Baseret på de oplysninger har vi kunnet konstatere, at trafikstøj øger risikoen for diabetes, selv når vi justerer for livsstils-faktorer som for eksempel overvægt og kostvaner,” siger seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Mette Sørensen, som står bag undersøgelsen, til DR/P4.

 Det er stress og forstyrrelser i nattesøvnen, som giver grobund for sygdommen, som ofte betyder øget risiko for kræft – og Kræftens Bekæmpelse vil nu forske videre for at finde ud af, hvor længe mennesker lever, efter de har pådraget sig diabetes og senere kræft på grund af støj fra vejen.

Skift soveværelse
“Støjen stresser os og forstyrrer vores nattesøvn, og de to ting går ind og påvirker faktorer, som er vigtige i udviklingen af diabetes,” siger Mette Sørensen.

Der er mange muligheder for at nedsætte denne risiko – dels gennem bedre isolering af vinduer ud til vejen, at flytte soveværelse til en anden del af lejligheden eller huset, at sørge for støjværn ved vejen samt asfaltere med støjdæmpende materialer.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk