Efter at udflagningen af lastbiler gennem de seneste år er vokset, er der nu sket et fald i antallet af lastbiler, som danske vognmandsvirksomheder har indregistreret i udlandet.
Det viser helt nye tal fra den særtælling, som brancheorganisationen International Transport Danmark, ITD, hvert år foretager blandt alle vognmænd med datterselskaber i udlandet.
I februar 2013 var der 3.298 udflagede lastbiler. Det er et fald på cirka 4 procent i forhold til 2012, hvor der var 3.432 udflagede biler. Rekorden var i 2008, hvor 3.598 danskejede lastbiler var indregistreret i udlandet.
Stabilt leje
Hos ITD er vurderingen, at udflagningen ser ud til at have fundet et stabilt leje.
– Den positive side af udflagningen er, at danske virksomheder søger ud i Europa og får del i de internationale fragter og kunder ved at etablere datterselskaber i udlandet. Den negative er, at chaufførjobbene følger med lastbilerne ud af landet. Men de danske chaufførlønninger har vist sig for høje til, at de danske biler kan konkurrere om det internationale gods, siger ITD’s erhvervspolitiske chef Poul Bruun.
Skarp konkurrence
Faldet i danskejede lastbiler er især sket i Baltikum, Tyskland og Luxemburg, mens antallet af danskejede lastbiler med polsk nummerplade i det forgangne år er vokset med 13 procent til i alt 712. Udflagning til andre skandinaviske lande er uændret, mens tallet er faldet med 18 procent i øvrige lande.
Det er fortsat i Tyskland, at langt de fleste udflagede biler er indregistreret. 51 procent af de udflagede lastbiler, har tysk nummerplade. Polen er på andenpladsen med 22 procent.
Ikke konkurrencedygtige længere
– For blot 15 år siden var vi konkurrencedygtige med tyskerne på lønningerne. Det har ændret sig, og det er bekymrende i forhold til, at den internationale konkurrence kun ser ud til at blive skarpere, siger Poul Bruun.
Særtællingen omfatter både medlemmer og ikke-medlemmer af ITD. Alle danske transportvirksomheder med aktiviteter i udlandet er blevet spurgt om, hvor mange lastbiler de har udflaget og hvortil.