De vel to hårdeste konkurrenter inden for kommercielle køretøjer, Ford og Volkswagen, skal fremover udvikle varebiler sammen.

Herhjemme slås Ford og Volkswagen i disse år hårdt på varebilsfronten  med direkte sammenlignelige konkurrenter i alle klasser.

Men på lang sigt har begge producenter nogle huller, der skal fyldes ud – både i Europa og globalt.

Begge med fejl og mangler

Ford er stærke overalt og enerådende på det amerikanske marked og har lige nu et stærkt program i Europa – og er herhjemme nærmet suveræne med Transit programmet.

Men – teknologisk har de begge noget, som den anden part mangler. VW er stærke i el-teknik og Ford er stærke i Plug-in hybrid teknik. Og Ford er historisk generelt stærk på verdensplan, mens VW bl.a. er stor i Europa, Kina og Sydamerika.

Nu har de to store bil-mastodonter indgået en samarbejdsaftale for at udvikle fælles projekter indenfor erhvervskøretøjer.

Stramme op på flere plan

Samarbejdet skal forbedre begge producenters konkurrenceområder på varebiler. Især for at kunne reagere på skiftende kundebehov. Men der er ikke planlagt fællesmodeller.

Jim Farley, Fords chef for globale markeder, vil stramme op på flere plan og udnytte fleksible forretningsmodeller. Og det skal ske gennem øget samarbejde med partnere i branchen – for at forbedre effektivitet og synergi.

De to producenter er stærke på hver deres områder – men kundekrav og markedsforhold skifter med større fart end før. Derfor er et samarbejde vigtigt. Det er centralt i Volkswagens koncernstrategi for 2025. Et samarbejde med Ford vil kunne hjælpe med det.

Alternativ energi

Ser man på, hvad Ford kan bedrage med, er det den mindste Transit Courier model og et stort marked på verdensbasis, men ikke mindst det store amerikanske marked, hvor Ford har succes med de amerikanske udgaver af Ford Transit.

Volkswagen er til gengæld er langt fremme med alternativ energi – og det gælder både gas- og el-udgaver.

Ford har p.t. et projekt kørende med Plug-In hybrid udgave af Transit Custom, som er begyndt i en felt-prøve periode.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk