Kørekomfort og præstationer i store varebiler ligner efterhånden personbilers, og derfor er der nogle udfordringer – for lidt for mange varebilschauffører kører ofte for hurtigt og hasarderet på vejene – og skaber flere uheld, viser undersøgelser fra Havarikommissionen for Vejtrafikuheld under Vejdirektoratet.

Siden bl.a. Mercedes-Benz revolutionerede varevognsklassen med Sprinter i midten af 1990’erne, har segmentet af store og hurtige varebiler boomet.

Der køres for hurtigt

Efterspørgslen efter store varebiler er stor blandt håndværkere, butikker, vognmænd og endda til passagertransport.

Denne udvikling blev ledsaget af en enorm vækst indenfor kurer-, ekspres- og pakketjenester.

”Hos Bilstein har vi i test virksomheden tilpasset vore støddæmperudgave til varebiler (B6), som er udviklet til udskiftning af standard-dæmpere for en lang række varebilsmodeller, så køreegenskaberne forbedres – og sikkerheden øges,” siger Rainer Popiol, leder af uddannelsescenter ”BILSTEIN Academy.”

Bedre køreegenskaber
.
Produktet giver betydeligt mere dæmpningskraft end de fabriksmonterede støddæmpere. Det betyder en bedre afbalancering og dermed øget komfort og forbedrede køreegenskaber – og mere sikkerhed.

På grund af varebilers høje tyngdepunkt på grund af deres design – samt til tider voldsom vægtbelastning – ændrer de reaktioner ved bl.a. øget følsomhed over for sidevind.

Det betyder, at bilerne krænger mere ved sving og ved bratte manøvrer – og det øger risikoen for ulykker.

Tagbelastning

Netop disse problemer afhjælper bl.a. kraftigere støddæmpere – det skyldes, at støddæmpere fra et funktionelt synspunkt er en såkaldt vibrationsdæmper, der sikrer, at vibrationerne forårsaget af affjedringen spredes effektivt.

“For varevogne er der en særlig stor forskel mellem den ubelastede vægt og det fuldt lastede køretøj. Hertil kommer tagbelastninger såsom stiger, lameller eller rør, som flytter køretøjets tyngdepunkt. Men trailere kan også forårsage varierende akselbelastninger”, siger Popiol.

Kan godt betale sig

Da varevognschauffører ofte tilbringer hele arbejdsdage ved rattet, er komfort vigtig. Udhvilede og afslappede chauffører er gladere, mere opmærksomme og mere koncentrerede.

Gode og kraftige støddæmpere kan derfor godt betale sig at investere i.

”Og hvis støddæmperne alligevel er modne til udskiftning, vil merprisen for en opgradering af produktet næppe være stor,” siger Rainer Popiol.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk