Bilfabrikkerne især i Tyskland er gået til angreb på EU Parlamentet, som fo at få CO2 udslippet ned vil have farten på varebiler ned på 120 km/t fra 2025.

Fabrikkerne mener både, at det vil koste arbejdspladser samt at det vil gå ud over erhvervslivet. Moderne varebiler som den nyeste Mercedes-Benz Sprinter kører med et gennemsnit på 15,9 km/l og 165 g CO2 pr. km mere økonomisk end mange personbiler.

Fokus på trafiksikkerhed
I dag kører topmotoriserede varebiler let over 160 km/t, men hidtil har det været trafiksikkerheden, der har været diskussionen i forbindelse med høj fart.

Sprinter udslippet på 165 gram er også for højt – EU vil ned på 120 gram. I dag udleder en varebil i gennemsnit 200 gram CO2 pr. kilometer, og noget af den udledning kunne begrænses med lavere brændstofforbrug, hvis varebilerne ikke kan køre så hurtigt, mener EU-Parlamentet.

EU’s seneste mål er 147 gram
EU har i forvejen en målsætning om, at nye varebiler i 2020 maksimalt må udlede 147 gram CO2 pr. km, og det er helt utilstrækkeligt, mener miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

»2020-kravene er decideret latterlige, fordi varebiler går fri for miljøkrav, der virkelig kan bruges til noget. Så en begrænsning på 120 km/h og 120 g CO2 pr. km lyder umiddelbart godt. Men lad os nu se, hvor stramme krav vi egentlig får,« siger trafikmedarbejder Jeppe Juul til Ingeniøren.

Pres fra VDA i Tyskland
Foreløbig skal lovgivningen om varebiler først færdigbehandles i Ministerrådet, og Jeppe Juul forholder sig skeptisk til, om EU får held til at begrænse varebilernes topfart.

Samtidig vil især tyske interesseorganisationer, som eksempelvis Verband der Automobilindustrie (VDA), blive et problem, siger han til Ingeniøren.

VDA slås også for personbilerne
VDA kæmper i forvejen benhårdt imod nye krav til personbiler, hvis udslip ifølge EU-Parlamentet skal helt ned på 68-78 gram CO2 pr. kilometer i 2025.

»Jeg er helt overbevist om, at VDA og andre tyske lobbyorganisationer vil kæmpe med næb og kløer for at holde de her nye EU-krav nede,« siger Jeppe Juul.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk