Forberedelserne til Citroëns 100 års jubilæum i 2019 er allerede begyndt – senest med en hyldest til 2CV modellen, der bliver 70 år i år, på en retro-messe i Paris den forgangne uge.

Citroën har aldrig bygget kedelige biler. Grundlæggeren André Citroën var visionær.

Der har i hvert fald altid været enorm interesse for de  franske biler – ikke mindst efter lanceringen af den legendariske Traction Avant i 1934, som jo også blev bygget som varebil i Danmark fra 1949.

2CV AZU varebil

Men 2CV er jo også en legende. Den blev vist på biludstillingen i Paris i 1948 og blev frem til 1990 bygget i 5,1 millioner eksemplarer, også som varebilen AZU, som kom til i 1954 – kendt for bølgeblik-udformningen af varekassen som i den store kassevogn HY.

Den var tænkt som den ultimative bil til den franske landmand og vinbonde. Med sine smalle hjul kom den frem overalt.

Navn efter beskatning

2CV betyder Deux Chevaux eller to heste og refererer til franskmændenes daværende beskatningssystem efter motorens størrelse. Siden begyndelsen har bilen hedder Deux Chevaux – og sagt hurtigt Deux-vaux eller blandt venner Deuche.

Senere kom den mere strømlinede model Dyane og varebilen Akadiane samt strandbilen Méhari, som i Danmark også blev solgt på gule plader.

Designere og reklamefolk

Citroën Méhari var praktisk på landet eller ved vandet takket være sin geniale ABS plastik karosseri-konstruktion, hvilket ikke bare gjorde den let (525 kg) og kunne vaskes fra top til bund med bare en vandslange. I Danmark blev den ofte købt af designere og reklamefolk – som imageskaber.

Fordi 2CV og Méhari ofte er forbundet med en hel generations barndomsminder, og ikke bare har været med at skabe Citroëns historie, men bil-historie generelt vil de runde jubilæer i år for disse to automotive ikoner blive fejret både i Frankrig og i andre lande – især i Europa.

100 års festen i 2019

I den forgangne uge var det netop 2CV og Méhari, som blev hyldet af Citroën på en stor retro-bilmesse i Paris.

Men det er ikke det eneste jubilæum, som Citroën planlægger fejringen af. Forberedelserne til brandets 100-års fødselsdag, som vil blive fejret overalt i 2019, er allerede begyndt.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk