Overflødig og ligegyldig lov. Sådan udtrykker man sig i Håndværksrådet over loven om CVR-mærkning af varebiler, der netop er trådt i kraft.

”Det er helt igennem en overflødig og ligegyldig lov. Man behøver bare kigge ud af vinduet for at konstatere, at hvis Skat og Politiet foretog en razzia i dag, ville de kunne hente et milliardbeløb til den slukne statskasse. Det er kun de færreste virksomheder, der har nået at påføre CVR-numre på bilerne, og det er ikke så mærkeligt, da kravet om synlige CVR-numre er skudt helt over målet”, siger afdelingschef i Håndværksrådet, Frank Korsholm.

Mangler 100.000 biler
Firmaer risikerer bøder til mange tusinde kroner. Overtrædelser af loven koster virksomhederne en klækkelig bøde på 5.000 kr. første gang, og 10.000 kr. næste gang varebilen træffes uden synligt CVR-nummer.

Direktør Esben Mols Kabell fra LaserTryk.dk. i Aarhus fastslår, at langt over 100.000 gulpladebiler fortsat mangler oplysningerne på deres sider.

Gratis mærkater
”Vi søsatte et initiativ i midten af november, hvor vi forærede CVR mærkater væk ganske gratis, og allerede på den første dag henvendte mere end 500 erhvervsdrivende sig med bestillinger. I løbet af kampagneperioden har vi uddelt tusindvis af gratis klistermærker, selvom vi udelukkende har informeret om tilbuddet i en mail til de omkring 50.000 virksomheder i vores kundedatabase. Den er til gengæld blevet flittigt videresendt, hvilket naturligvis glæder os, fortæller Esben Mols Kabel.

Hjælper ikke mod sort arbejde
Håndværksrådet har fra starten været imod den nye lov, der kræver synligt CVR-nummer på begge sider af varebiler. Loven er en del af en række forslag, der skal bekæmpe sort arbejde.

”Sort arbejde er et alvorligt samfundsproblem, fordi ærlige virksomheder, der følger loven, går glip af ordrer og indtjening. Vi er klar til at gå meget langt i kampen mod unfair konkurrence fra byggesjak, der arbejder sort, men kravet om CVR-nummer på bilerne er et tomt slag i luften, som betyder, at erhvervslivet bliver påført ekstra omkostninger og risikerer at komme til at betale meget store bøder for ingenting,” siger Frank Korsholm.

De fleste har firmalogo
Langt de fleste lovlige virksomheder har i forvejen synligt firmanavn og logo på deres varebiler, fordi de ønsker at markedsføre sig over for kunderne. Enhver kan derfor på få sekunder slå firmanavnet op på www.cvr.dk og se virksomhedens CVR-nummer.

”Den eneste reelle effekt af reglen om synligt CVR-nummer bliver, at virksomhederne får yderligere bøvl og udgifter. Det har overhovedet ingen begrænsende virkning på det sort arbejde”, fastslår Frank Korsholm.

Håber at loven sløjfes
Trods modstanden imod den nye lov opfordrer Håndværksrådet dog alle virksomheder til at følge loven.

”Man må blot håbe, at Skat og Politiet har vigtigere ting at beskæftige sig med, og så må vi appellere til, at regeringen og den nye skatteminister, Holger K. Nielsen, kommer til besindelse og sløjfer den nye lov”, siger Frank Korsholm

CVR og firmanavn på gulpladebiler. Sådan er reglerne:
Reglerne gælder for alle gulpladebiler med ikke over 4 tons totalvægt. Undtaget er udrykningskøretøjer og andre specialbiler, institutionsbusser, biler på papegøjenummerplader og øvrige biler, der må bruges privat.

Oplysningerne skal både fremgå af bilens højre og venstre side.

Skiltene må ikke kunne tages af og på, men skal fastgøres med fx selvklæbende plastfolie.

Oplysningerne skal være synlige, letlæselige og i en farve, der klart afviger fra bilens. Bogstaver og tal skal være mindst 3 cm høje. Er bilens totalvægt over 3,5 tons, skal firmanavnet angives med 10 cm høje karakterer.

Både CVR-nummeret og virksomhedens officielle navn skal anføres. Førstnævnte skrives ’CVR 12345678’ og kan evt. spredes på to linjer, således at ’CVR’ og tallene står på hver sin linje. Vejer bilen 3,5 tons eller mindre, kan man nøjes med at skrive en del af det officielle navn eller at benytte logoet, såfremt dette entydigt identificerer firmaet (fx hvis navnet indgår). Det er valgfrit, om man vil opføre selskabsformerne A/S eller ApS.

(Kilder: SKAT, LaserTryk.dk, retsinformation.dk)

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk