Der er ikke altid grund til at gå på kompromis, når man vil have den bedste bil – og samtidig vil vise sin grønne profil.

Et godt eksempel er KIA’s GT udgave af EV6 modellen, der blev kåret som den europæiske Car of the Year for 2022 – og som også kan ses på eCarExpo messen i Bella Center i den kommende weekend.

Bilen kan man kalde en koreansk udgave af den berømte schweizerkniv, for udefra ligner den en stor firmabil – med en længde på 4,7 meter – men med to elmotorer (for og bag) på samlet 585 hk og et drejningsmoment på 740 Nm får man nærmest en racerbil.

Knappen til race

I hvert fald hurtigere end tidligere ægte racerbiler, for den når 100 km/t på 3,5 sekunder.

Når man skal have bilens GT præstationer helt frem, skal man trykke på en lille grøn GT knap på rattet. Og man forbløffes over, hvordan bilen reagerer. Det skal holdes fast på rattet – for det går stærkt. Og det er faktisk ikke altid behageligt og sikkert. Gem knappen til motorvejen.

Så må man håbe, at man har surret lasten på traileren godt fast – for helt ekstraordinært må den store elbil trække en trailer på 1.800 kg.

Ingen officiel Van

Op til 1.260 liter rummer bilen, hvis man også finder på at få den som Van. Importøren har dog p.t. ikke udviklet et ombygningskit, så det skal evt. klares af en ombygningsvirksomhed.

Men til at holde styr på kræfterne er så bilens firehjulstræk samt elektronisk styrede affjedring og elektroniske spærredifferentiale. Faktisk kører bilen formidabelt – også på en snoet landevej. Også selv om bilen er ret tung – med en samlet vægt på 2,1 tons.

Bag rattet finder vi skifteplader, hvor man styrer rekuperationen. På den måde kan man nærmest køre bilen på speederen alene – og spare på bremserne.

Mange måder at køre på

Bilens forreste elmotor yder 218 hk – og den bageste yder 367 hk, så så bliver en systemeffekt på 585 hk. Men man kan vælge mellem fem køre-modes ECO, normal, sport, GT og Custom (der er den kundetilpassede udgave.)

Topfarten på 260 km kan jo kun bruges sydpå, men høj fart æder hurtigt af rækkevidden.

Så man skal nok ikke udfordre bilens præstationer hele tiden, selv om 424 km er pænt langt. Men bilen har jo også betegnelsen ”Long range.” Vi skal dog nævne, at bilen er udstyret med varmepumpe, som passer på strømmen.

18 minutter

Og når så strømmen forsvinder, skal man jo finde en lader – og her kan den lynoplade med 240 kW (DC), så man kan oplade fra 10- til 80 pct. på kun 18 minutter.

Hjemme i 11 kW (AC) wallboksen handler det om otte timer.

Endnu et blad i den koreanske schweizerkniv er den lette adgang til kabinen, som man ikke er vant til i sportsvogne – for med en frihøjde på 15,5 cm, har man også en SUV bilmodel mellem hænderne – hvor man tilmed har skruet 21 tommer alufælge på.

Faste sportssæder

Inden døre har man (manuelt indstillelige) sportssæder i ruskind, som passer til en GT – men de er ret hårde at sidde i.

Der er varme i både sæder og rat (i kunstlæder) – og desuden skal vi nævne et stort glastag, der kan åbnes, navigation, trådløs mobil-oplader, elektrisk bagklap, bird view kamera, head-up display og en 12,3 tommer touchscreen.

Med frunk

Vi savnede lås på handskerum – og rummet under gulvet bag er for fladt til at rumme ladekablerne. Her skal man om foran, hvor man under frontklappen finder en såkaldt frunk, hvor de kan være.

Sikkerhedsmæssigt skal vi nævne adaptiv fartpilot, nødbremse, regnsensor, linjevogter, skiltegenkendelse, hill start, blindvinkelassstent, bakkamera, navigation, LED forlygter, seks airbags – og så KIA’s syv års fabriksgaranti (eller 150.000 km.).

Faktaboks KIA EV6 GT Long Range AWD:
Systemydelse: 585 hk.
Moment: 740 Nm.
Batteri litium-ion: 77,4 kWh.
Forbrug: 206 Wh/km.
Forbrug gennemsnit test: 18 kWh/100 km.
Opladning DC 10-80 pct.: 18 minutter.
Opladning AC: 8 timer.
Acc. 0-100 km/t: 3,5 sek.
Topfart: 260 km.
Rækkevidde WLTP: 424 km.
Vendediameter: 11,9 m.
Læssehøjde: 750 mm.
Trailervægt: 1.800 kg.
Bagagerum: 1.260 liter.
Dæk: Michelin Pilot Sport 4S 255/40 ZR 21.
Garanti: 7 år/150.000 km.
Pris Van ekskl. moms cirka 500.000 kr.
Pris hvide plade: Ca. 600.000 kr.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk