Dieseldrevene lastbiler skal skiftes ud med et bæredygtigt alternativ. Men omstillingen går ikke hurtigt nok, mener Coop Danmark A/S, der nu har købt sin første el-lastbil.

Der er tale om en 18 pallers forvogn med køl, som skal levere varer til butikker i Københavnsområdet. Den kan køre 140 kilometer på en opladning, og det tager cirka én time at lade den op.

Mange grønne initiativer

”Hidtil har det ikke været muligt at drive de tunge godslastbiler på ren strøm, men det er en vej, der skal udforskes nu. Vi er i gang med at sætte solceller på tagene af vores butikker og lager, og den strøm, som solen forærer os, skal både bruges til belysningen, varmepumper og nu tester vi den også på tung trafik,” siger logistikdirektør i Coop Nicolaj Boysen.

Coop har valgt selv at købe lastbilen, der leveres af Scania til efteråret, og så stille den til rådighed for transportørerne.

Det går for langsomt

”Den grønne omstilling går for langsomt inden for transportsektoren, så nu har vi valgt selv at gå forrest for at vise, at det kan lade sig gøre og for at sætte skub i udviklingen,” siger Nicolaj Boysen.
Men 140 kilometer i batteriet kan lastbilen dække københavnsområdet.

”Den nye el-lastbil bliver en klar fordel for de beboere, der bor i lejlighederne ovenpå butikkerne. Lastbiler, der kører på el, larmer ikke. Så de tidligere morgenleveringer, hvor man i dag er nødt til at have motoren kørende for at kunne betjene liften, vil kunne gennemføres uden at støje så meget og uden at udlede diselpartikler,” siger direktør for transport og indkøb i Coop Logistik, Jakob Birk.

Planer om flere el-lastbiler

Med den 100 pct. eldrevne lastbil har Coop taget et nyt skridt ind i en elektrificering af transporten af gods.

”Hvis testen går som forventet, er der i 2021 planer om levering af yderligere fem-syv eldrevne lastbiler. Scania og Coop har samme mål i forhold til den grønne omstilling, og vi ser frem til at tage flere skridt ind i den nye elektriske verden sammen med Coop,” siger salgschef ved Scania i Denmark Michael Rasmussen.

Den nye el-lastbil er en del af Coops klimastrategi, hvor målet er blive klimapositive 2030.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk