Færre indbrud ser ud til at blive opdaget. Antallet af sigtelser ved indbrud i varebiler er nemlig faldet med 55 procent i første kvartal 2018.

Men antallet af indbrud i varebiler er stigende. Inden for de seneste 12 måneder har hele 41 procent af landets el- og vvs-installationsvirksomheder mindst én gang haft ubudne gæster i virksomhedernes biler. Det viser en ny medlemsundersøgelse, som Tekniq Installationsbranchen har gennemført.

Alene i første kvartal af 2018 steg antallet af anmeldelser i vare- og lastbiler med 4,1 procent i forhold til samme periode sidste år.

Nye produkter skal hjælpe

Hos Sortimo, der er er Europas førende leverandør af varebilindretning, har man taget konsekvensen og udviklet flere produkter, der gør det sværere at komme ind i varebilerne.

Rigspolitiets egne tal viser dog også, at der er store udfordringer med at forhindre bølgen af indbrud i servicebilerne.

I første kvartal af 2018 steg antallet af anmeldelser i vare- og lastbiler fra 1.908 til 1.987, hvilket er en stigning på 4,1 procent i forhold til samme periode sidste år. Derudover er antallet af sigtelser faldet fra 139 til 62 – et fald på 55 procent.

Dyrt specialværktøj

Det er som regel det lidt dyrere specialværktøj, el-værktøj samt dyrt elektronisk udstyr, der gør varebilerne til et oplagt mål for tyve.

Men når tyvene går på rov efter værdifuldt værktøj i varebiler, er det ikke kun et tab for den enkelte virksomhed. Det koster også samfundet flere hundrede millioner kroner om året.

”Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis tyven først får adgang til din varebil. Foruden udgifter til erstatning og udbedring af skader er der også en række omkostninger i forhold til tabt arbejdsfortjeneste, selvrisiko og den tid, som virksomheden og medarbejderen skal bruge på at indberette skader og købe nyt værktøj. Hertil kommer de gener, som virksomhedens kunder oplever, fordi der ikke kan produceres,” siger Michael Pettersson, der er administrerende direktør hos virksomheden Sortimo i Skandinavien.

Forebygger indbrud

Sortimo har derfor udviklet en lang række produkter, der stopper tyvene – samt forebygger indbrud i varebilen.

”Vi har produkter i alle prisklasser, der sikrer varebilen mod tyveri hele vejen rundt. Det gælder både fysiske, mekaniske og elektroniske sikringsløsninger, siger Michael Pettersson.

Han understreger, at det selvfølgelig også er vigtigt, at man er opmærksom på at parkere godt og sikkert på en lukket parkeringsplads eller et lyst og synligt sted, hvor omgivelserne kan reagere, hvis der sker noget mistænkeligt.

Sværere adgang

Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til varebilen, des bedre. Det kan derfor være en god investering at installere forstærkede ruder eller sikkerhedsgitter på dørene.

”Med et kraftigt sikkerhedsgitter er der tale om en holdbar tyverisikring, som selvfølgelig kan fremstilles specifikt til den enkelte varevogn. Gitteret sender både et visuelt budskab til tyven, om at adgangen til varebilen er begrænset, samtidig med at det sikrer, at der ikke er nem tilgang til bilens varerum, efter ruden er knust. Sikkerhedsgitteret kan både installeres på varebilens bagdør, bagsmæk og skydedør, hvilket giver selv den mest listige tyv problemer,” siger Michael Pettersson.

Afskrække tyve

Gitteret er udført i et robust design, som kan være med til at afskrække tyve fra at forsøge et indbrud i en varebil.

”For at komme ind i bilen vil det kræve tungere og mere avanceret værktøj, som ofte vil forsage støj og anden synlig aktivitet, hvilket enhver professionel tyv helst vil undgå. Vores integrerede lås fungerer eksempelvis uafhængigt af bilens eksisterende låse, så bilen ikke kan tilgås via svagheder i f.eks. centrallåsesystemet,” siger Michael Pettersson.

Ekstra låsesystemer

Sker det alligevel, at tyven får adgang til varebilen, kan man højne den indvendige sikkerhed ved at installere ekstra låsesystemer i skuffer og skabe eller alarm med rumføler. Og med en sikkerhedsboks kan man effektivt sikre værdifulde genstande såsom iPad, computer og mobiltelefon.

”Vores Defa-alarmsystem er verdens mest intelligente bilalarmsystem, der gør det endnu sværere at stjæle eller ødelægge bilen og eventuelt værdifuldt indhold i den. En kraftig blinkende blå LED på indersiden af forruden fortæller potentielle tyve, at bilen er udstyret med en Defa-alarm,” siger Michael Pettersson.

Sensorsystem

Derudover har den et sensorsystem, der registrerer, når nogle forsøger at knuse glasruderne på bilen, hvilket også udløser en kraftig alarm.

Desuden kan man sætte alarmen op til en GPS-enhed og give kunden besked på sms, når alarmen er gået.

Michael Pettersson peger dog på, at man dog stadig bør mærke sit værktøj i varebilen med firmanavn og telefonnummer, så politiet kan identificere én, hvis uheldet er ude.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk