Den tyske stat deltager nu i tre feltforsøg med Scanias helt specielle pentograf-lastbilmodeller, der henter strøm fra luftledninger.

Det er ligesom de gamle trolleybusser fra nordsjællandske NESA i 50’erne – de hentede også strøm fra luftledningen via en pentograf.

Der har været forsøg i Sverige, men nu kommer der tre større tyske feltforsøg med 15 lastbiler i Hessen, Schleswig-Holstein og Baden-Württemberg.

Hybrid-lastbiler

Der er tale om hybridlastbiler, hvor udgangspunktet er Scania R450 modeller. De første lastbiler leveres i maj måned. Det er Siemens, der står for el-løsningen.

Forsøgene i indledes i Hessen, hvor selve infrastruktur-opbygningen med luftledninger netop er gennemført på en fem kilometer lang teststrækning på motorvej A5 mellem Langen/Mörfelden og Darmstadt/Weiterstadt.

Bundesland Hessen er sammen med eHighway fra Siemens så småt begyndt med de første forsøg for at køre strækningen ind. Når selve feltforsøgene begynder, er det for Hessen med speditørfirmaerne Schanz og Meyer Logistik som praktik-samarbejdspartner.

Staten indsamler data

Praktisk sker koordineringen af de tre test sammen med Bundesumweltministerium (BMU) og programmet ”Erneubar Mobil.” BMU er også med inde over, når det gælder de 15 bilers vedligeholdelse samt indsamling af data.

I Schleswig-Holstein foregår testen på motorvej A1 ved Lübeck i samarbejde med logistikfirmaet Bode fra Reinfeld. Her drejer det sig om et projekt, hvor man samler oplysninger om, hvordan el-drift passer til intermodel transport – altså inklusive erfaringer med gods på jernbane. I dette område begynder tests til sommer.

Tester næste generation

I Baden-Württemberg begynder man først at anlægge teststrækningen nu. Dér bliver test-strækningen anlagt på landevejen B462 i Murgtal. Her er der planlagt 5,7 kilometer eHighway i hver retning. Projektet omfatter her hele 524 sider og 95 planer. Teststrækningen skal gerne være klar i marts næste år.

Men næste generation af Scanias pantograflastbiler er også på vej – igen i samarbejde med BMU. Scania vil stille to lastbiler til rådighed for en projekt til et forskningsprojekt sammen med ”VW-Konzernforschung” fra Scanias moderselskab. Bilerne leveres i februar, og forskningen skal ske i koordinering med feltforsøgene.

Der er tale om forskning i forbindelse med energistyring, trækkraft, hybridteknik, kølesystem og batteriteknologi. Også her er der tale om midler fra programmet Erneubar Mobil.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk