Mange bilister glemmer at tænde lyset bagpå bilen, når det bliver mørkt eller sigtbarheden er nedsat.

Det skyldes ikke mindst, at bilfabrikker de senere år har forsynet biler med kørelys, hvor baglygterne ikke automatisk tændes, når det bliver mørkt.

Det skulle sænke CO2 udledningen, når der bruges mindre strøm. Men ikke for den enkelte bilejer – men det betyder meget for det totale CO2 udslip for bilfabrikkerne. Og er deres samlede CO2-tal for hele produktionen højt, vanker der bøder fra f.eks. EU.

Store bøder for at glemme

Den danske bilist får dog også en stor bøde – hvis politiet opdager fadæsen.

Men hos myndighederne er man måske ligeglade med pengene fra bøderne. Man vil hellere have lys på bilerne, så vi undgår trafikulykker. For mørklagte biler på vejene er farlige.

Derfor står Transport- og Boligministeriet, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik nu bag en kampagne for at huske bilisterne på at tænde nærlyset på bilen – med mindre bilen har et kørelys, hvor både for- og baglygter er tændt.

Regnfuldt og tåget vejr

Men på mørke landeveje er kørelys ikke godt nok – så er nærlyset bedst, og så kan man også skifte til fjernlys, når man ikke har modkørende bilister. Og efterår og vinter er lig med flere mørke timer og et ofte regnfuldt og tåget vejr.

Kampagnen hedder ”Husk baglygterne”, og den skal som nævnt minde alle bilister om at få tændt bilens lys, hvis de kører i mørke, regnvejr eller diset og tåget vejr.

Her er der gode råd om lygteføringen:

Hvis man har en bil, hvor baglygterne ikke tænder automatisk:
• Undersøg, om det er muligt at få ændret på bilen, så baglygterne altid tænder, når man starter den – eller skal man gøre det til en vane altid at tænde nærlyset, når man starter bilen
Hvis man vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne:
• Tænd nærlyset, så er der også lys i baglygterne.
Hvis man ser en bil uden lys bagpå – og det er mørkt eller usigtbart:
• Blink en gang med det lange lys for at gøre chaufføreren opmærksom på at tænde baglygterne.

Generelle anbefalinger om lygteføring:
• Der skal være lys foran på bilen hele døgnet (kørelys).
• Baglygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, f.eks. når det regner, sner eller er tåget.
• Hvis man er i tvivl om, hvorvidt baglygterne tænder automatisk, kan man starte bilen og derefter gå ud og kigge på baglygterne.
• Man kan måske undgå at stå ud af bilen – hvis man er bakket op mod en mur eller vinduesfacade – eller hvis der holder en bil bagved én, før man kører. Så kan man måske se genskæret fra ens baglygter
• Er baglygterne ikke tændt – og er det lygtetændingstid – så skal man manuelt tænde nærlyset på bilen. Så er der nemlig lys både foran og bag på bilen. Og så kan man også lettere tænde for fjernlyset.

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk