I morgen går det løs i årets Dakar Rally i Sydamerika – med start i Perus hovedstad Lima og mål i Santiago, Chile den 20. januar – efter en hård rute via Argentina.

Løbet er for både lastbiler, personbiler og motorcykler – og mens VW og KTM er blandt favoritterne i de to sidstnævnte klasser, er italienske Iveco favorit i den tunge afdeling efter sejren i løbet i fjor.

Chaufføren bag rattet i den nye Iveco 4×4 New Trakker er – som i vinderbiler i fjor – stadig hollænderen Gerard de Rooy, som deltager med sit team Petronas De Rooy Iveco.

Brød mangeårig dominans
Iveco og FPT (Fiat Power Train) står for lastbilerne samt reservedele – bl.a. motorer.

Naturligvis er han ikke sikker på sejr – men han brød russiske Kamaz’ mangeårige dominans i fjor.

Kamaz har fundet løbet for lastbiler 10 gange. I 2010 tillige alle etaper. Tidligere har hollandske DAF også været sejrherre i flere udgaver af løbet. Kamaz arbejder i dag sammen med tyske Mercedes-Benz og motorproducenten Cummins i deres lastbilsproduktion.

Fem Iveco lastbiler i Dakar
Bilerne i Petronas teamet er to New Trakkers Evolution 3, to New Trakkers Evolution 2 og en Iveco Powerstar – alle med FPT’s Cursor 13 motorer.

Foruden De Rooy består chauffør-holdet af den tidligere VM-rallykører Miki Biasion fra Italien samt hollænderne Hans Stacey, René Kuipers samt Jo Adua.

Rally vigtig for motortest
De 6-cylindrede Cursor 13 motorer arbejder efter Common Rail indsprøjtningssystemet med op til 2.200 bar.

Dakar ralliet indgår i FPT’s testarbejde, som i alt løber op i mange tusind timers test. Især i forbindelse med holdbarhed, spiller rallyet en vigtig rolle.

FPT leverer også motorer til andre motorsportsdivisioner – bl.a. racerbåde, hvor en 9-liter Cursor motor med 650 hk med betegnelsen C90 650 FB Design med Fabio Buzzi bag roret satte ny rekord mellem New York og Bermuda på 17 timer og seks minutter – eller fire timer og 33 minutter hurtigere end den tidligere rekord.

Iveco, Case og New Holland
FPT’s Cursor motorer bruges også til Iveco Stralis Hi-Way, Truck of the Year i Europa 2013, samt i entreprenørmaskinen Case IH Steiger, som vandt i den amerikanske Nebraska Tractor Test – samt i landbrugstraktoren New Holland T 4060, som vandt en pris i Tractor of the Year 2013 i kategorien ”Best of Specialized 2013”.

Så Cursor-motorerne må siges at være alsidige – selv om motorerne til motorsport naturligvis er præparerede til ekstra store udfordringer.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk